Infuzia de salvie combate blocajele cardiace
0De secole, salvia este considerată o plantă medicinală cu efecte benefice şi rapide în numeroase boli. Ciobanii o culeg pentru efectele ei de leac "pentru tot corpul", iar turiştii o remarcă
De secole, salvia este considerată o plantă medicinală cu efecte benefice şi rapide în numeroase boli. Ciobanii o culeg pentru efectele ei de leac "pentru tot corpul", iar turiştii o remarcă după florile ei albastre-purpurii care răspândesc un miros parfumat şi aromat. Frunzele plantei sunt folosite în infuzii care combat bronşitele cronice, balonările abdominale, dischineziile biliare, reumatismul, diabetul zaharat, faringitele, paraliziile, apoplexia sau transpiraţiile nocturne. Fitoterapeuţii au constatat că o specie a acestei plante, denumită salvia purpurie, tratează blocajele şi edemele cardiace, hipertensiunea şi are efecte benefice asupra sistemului nervos central. Mai mult, unele substanţe din rădăcina de salvie chinezească reuşesc să împiedice coagularea sângelui. Salvia mai este utilă şi în cazul infecţiilor de tip stafilococic.
Infuzia din rădăcină de salvie purpurie se prepară astfel: la 500 ml de apă clocotită se adaugă o lingură rasă de rădăcină uscată. După ce fierbe timp de 3 minute, stingem aragazul şi lăsăm ceaiul "să se aşeze" o jumătate de oră. La cardiaci, la cei care fac eforturi fizice şi intelectuale, prima ceaşcă se bea pe stomacul gol. Infuzia din frunze se prepară astfel: o linguriţă de plantă la 100 ml apă clocotită, iar ceaiul se bea în două reprize. Cine nu găseşte rădăcina de salvie purpurie poate opta pentru frunzele salviei de grădină, folosind două linguriţe rase de frunze la 150 ml apă.