Cum este diagnosticat precoce cancerul de piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O examinare corectă a pielii nu se realizează printr-un simplu consult sau o anamneză, fie ea şi amănunţită. Diagnosticul pentru leziunile pigmentare ale pielii este oferit de medicii dermatologi cu ajutorul dermatoscopiei şi a hărţii dermatoscopice. Cum se realizează şi care sunt avantajele unei astfel de proceduri ne explică dr. Dana Popoiu, medic specialist dermatovenerologie.

Click! Sănătate: Prin ce metode se pot depista aluniţele cu potenţial cancerigen?

Dr. Dana Popoiu: Dermatoscopia, denumită şi dermoscopie sau microscopie epiluminescentă, este o metodă rapidă şi neinvazivă de diagnosticare a leziunilor pigmentare ale pielii, folosind un instrument specializat numit dermatoscop.

Harta dermoscopică constă în înregistrarea imaginilor dermoscopice ale nevilor (aluniţe) în format electronic, acestea putând fi consultate la intervale regulate de timp pentru monitorizarea periodică.

Examenul dermatoscopic digital ajută la orientarea diagnosticului cancerelor cutanate, în mod particular diagnosticul melanomului malign şi diferenţierea melanomului malign de aluniţele obişnuite. Acest lucru face posibilă depistarea precoce a melanomului malign şi într-un stadiu curabil.

Examinarea dermatoscopică nu oferă ceritudine în diagnostic, acesta fiind pus în urma examenului histopatologic (după biopsie şi analiza la microscop a leziunii respective). Totuşi, pentru a nu exciza inutil o aluniţă, dermatoscopia ajută la stabilirea deciziei corecte în acest sens: aluniţa poate fi păstrată, scoasă sau urmarită ca evoluţie pe termen scurt.

Click! Sănătate: Cum trebuie să se pregătească pacientul înainte de examinare?

Dr. Dana Popoiu: Aceasta metodă este una neinvazivă, relativ uşor de efectuat, care nu necesită o pregătire suplimentară din partea pacientului şi care poate aduce un confort suplimentar mai ales pentru pacieţii care au multe aluniţe pe piele.

Durata acestei proceduri variază între o jumătate de oră şi o oră în funcţie de numărul leziunilor. Datele vor fi stocate şi apoi comparate la examenul următor, pentru a se determina apariţia unor noi leziuni sau modificarea celor deja existente.

Click! Sănătate: De ce este important să nu amânăm un consult dermatologic?

Dr. Dana Popoiu: Cu cât melanomul este depistat şi tratat mai târziu, cu atât riscul de metastazare este mai mare. În schimb, diagnosticul şi tratamentul (excizia) melanomului în stadii incipiente înseamnă vindecare completă.

Există mai mulţi algoritmi de diagnostic, cel mai utilizat fiind „Regula ABCDE a dermatoscopiei”, folosită în clasificarea leziunilor melanocitare benigne, suspecte sau maligne.

Află pe clicksanatate.ro dacă te numeri printre cei care ar trebui să meargă mai des la dermatolog!

Dieta cu limonadă

Cireşele negre, antioxidanţii verii