Care sunt riscurile corticoizilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt hormoni sintetici care au rolul de a încetini procesele inflamatorii şi degenerative specifice bolilor reumatice.

Corticoizii sunt asemănători cortizonului, un hormon pe ­care corpul îl sintetizează în mod natural.

Corticoizii, care fac parte din categoria steroizilor, se prescriu în­deosebi persoanelor care suferă de reu­matism, deoarece previn apariţia complicaţiilor, precum incapacitatea de mişcare.

De asemenea, se mai recomandă şi în tratamentul astmului sau ca antialergice. Se găsesc sub formă de tablete şi de fiole. Avantajul fiolelor este că se administrează o dată la trei săptămâni, spre deosebire de pastile, ­care trebuie luate zilnic.  

Afectează mucoasa digestivă

Cele mai multe persoane diagnosticate cu o boală reumatică evită ­să-şi administreze corticoizi din ­cauza efectelor adverse. ­Într-adevăr, ei lezează mucoasa digestivă şi, de aceea, ar trebui administraţi numai în combinaţie cu un medicament ­care o protejează (de exemplu, ranitidină).

De asemenea, corticoizii nu ar trebui administraţi pe durate lungi, deoarece pot induce stări de confuzie. Totodată, s‑a observat că determină retenţia de apă şi de săruri şi, prin urmare, creşte riscul de hiperten­siune arterială.

De-a lungul timpului, s‑a mai constatat că, pe fondul administrării prelungite, corti­coizii favorizează apariţia diabetului şi osteoporozei. Însă toate aceste efecte adverse pot fi prevenite dacă medicamentul se administrează sub supraveghere medicală.

Atenţie la ­consumul de sare!

Pentru a preveni efectele adverse, se recomandă respectarea câtorva reguli. În primul rând, în timpul tratamentului, consumul de sare se va reduce la jumătate sau, pe cât posibil, sarea se va exclude din alimentaţie. Aceasta poate fi înlocuită cu diverse condimente (busuioc, pătrunjel, usturoi).

S-a observat că, în combinaţie cu o dietă bogată în alimente sărate, corticoizii favorizează reţinerea apei în organism. De asemenea, pentru a reduce riscul de diabet zaharat, este bine să se limiteze şi aportul de glucide.

Întrucât riscul de osteoporoză este ridicat, se pot lua suplimente cu vitamina D, care are un rol important în păstrarea masei osoase. Totodată, se va evita abuzul de băuturi carbogazoase, de condimente şi de alimente care pot irita mucoasa digestivă.

Atenţie la ­consumul de sare!

Pentru a preveni efectele adverse, se recomandă respectarea câtorva reguli. În primul rând, în timpul tratamentului, consumul de sare se va reduce la jumătate sau, pe cât posibil, sarea se va exclude din alimentaţie.

Aceasta poate fi înlocuită cu diverse condimente (busuioc, pătrunjel, usturoi). S-a observat că, în combinaţie cu o dietă bogată în alimente sărate, corticoizii favorizează reţinerea apei în organism. De asemenea, pentru a reduce riscul de diabet zaharat, este bine să se limiteze şi aportul de glucide.

Întrucât riscul de osteoporoză este ridicat, se pot lua suplimente cu vitamina D, care are un rol important în păstrarea masei osoase. Totodată, se va evita abuzul de băuturi carbogazoase, de condimente şi de alimente care pot irita mucoasa digestivă.

Specialistul nostru
Prof. dr. Ioan Fulga

Şeful Catedrei
de Farmacologie UMF „Carol Davila"

Corticoizii sunt ultima soluţie de tratament şi se administrează doar atunci când boala nu răspunde la celelalte metode. Despre corticoizi se vorbeşte la superlativ în ceea ce priveşte intensitatea efectului, însă acesta este dublat de efecte adverse grave şi, de aceea, multe persoane îi refuză.

În primul rând, produc o supresie a glandei corticosuprarenale. De asemenea, corticoizii pot agrava infecţiile, ulcerul gastric şi duodenal şi pot provoca apariţia diabetului zaharat. Iar în doze mari determină obezitate.