Alergii de toamnă. Cum te fereşti de polenul buruienilor, mucegaiuri şi acarieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu primele zile de toamnă, alergiile respiratorii revin în forţă. Cele mai răspândite  alergii de toamnă sunt alergia la polenul de ambrozie, alergia la mucegaiuri şi alergia la acarieni. „Adevărul“ vă spune cum se manifestă fiecare şi ce trebuie să faci pentru a le combate.

Alergiile sezoniere se manifestă cel mai frecvent la schimbarea anotimpurilor, primăvara şi toamna. Dacă primăvara principalul alergen incriminat este polenul arborilor, toamna intră în scenă polenul de ambrozie (cea mai alergenică buruiană), dar şi mucegaiurile şi acarienii.

Alergia reprezintă o reacţie de apărare exagerată a organismului când intră în contact cu anumite substanţe alergene. Manifestările obişnuite sunt rinita (înfundarea nasului şi secreţii apoase), strănutul în salve, tusea, senzaţia de mâncărime în cerul gurii sau în gât, tusea, lăcrimarea. Deseori alergiile de toamnă, mai ales în cazul copiilor, sunt confundate cu virozele respiratorii. Cea care face diferenţa este febra. Dacă simptomele amintite se asociază cu febră, atunci nu este vorba de alergie, ci mai degrabă de o viroză respiratorie de sezon.

Alergii de toamnă: polenul de ambrozie

Ambrozia, cunoscută şi cu denumirile de rugină sau pipirig, este o buruiană care îşi începe polenizarea în august, dar polenul ei este răspândit până toamna târziu, când vine îngheţul. O singură plantă poate produce până la un miliard de particulae de polen, eliberat în special seara. Polenul de ambrozie se răspândeşte pe distanţe mari, fiind favorizat de vântul de toamnă şi de umiditate. Persoanele cunoscute cu astm bronşic sunt cele mai afectate de polenul ambroziei, ele suferind o agravare a crizelor de astm în primele două luni ale toamnei.

Pentru a evita sau diminua simptomele alergiei, medicii recomandă:

  • Evitarea ieşirilor în aer liber în intervalul orar 10:00-15:00, când polenul înregistrează cea mai mare circulaţie în aer;
  • Curăţarea instalaţiilor înainte de a porni căldura pentru prima dată;
  • Utilizarea unui umidificator de aer, care să menţină umiditatea în locuinţă între 30% şi 50%, şi eventual a unui purificator de aer, care să filtreze particulele de polen, praf, mucegai;
  • Folosirea unei măşti de faţă, în special în cazul celor care lucrează în grădină sau strâng frunzele uscate.

Alergii de toamnă: mucegaiuri

Una dintre cauzele majore ale mucegaiurilor de toamnă sunt frunzele uscate, care putrezesc pe sol. Dar mucegaiurile se formează şi în interiorul locuinţelor în condiţii de umiditate excesivă. În acest sens, principala măsură de prevenire constă în aerisirea zilnică, chiar de mai multe ori pe zi, a tuturor camerelor din locuinţă, în reprize de cel puţin 10 minute. În cazul în care se formează zone cu igrasie, curăţaţi de fiecare dată pereţii cu clor şi refaceţi stratul de vopsea.

Mare atenţie la camerele copiilor. Specialiştii avertizează că expunerea la mucegai în primul an de viaţă al copilului triplează riscul de a se îmbolnăvi de astm până la vârsta de 7 ani.

Alergii de toamnă: acarieni

Acarienii sunt organisme mici, de dimensiuni microscopice, din familia arahnidelor, care trăiesc în praful de casă, cu predilecţie în locurile calde şi umide. Aşa se explică de ce acarienii se cuibăresc în perne, saltele, covoare, fotolii, jucării din plus, mai ales în sezonul rece, când locuinţele noastre sunt bine încălzite şi mai puţin aerisite. Acarienii preferă de asemenea umezeala şi fac casă bună cu mucegaiurile. Iată un motiv în plus de a igieniza cu stricteţe locuinţa şi de a aerisi zilnic. Pe lângă menţinerea curăţeniei, ştergerea prafului şi aspirarea pardoselii, medicii mai recomandă utilizarea unor perne, saltele şi aşternuturi antialergice, renunţarea la covoare, draperii, cuverturi, care favorizează praful şi acumularea acarienilor.

În cazul în care aceste recomandări nu reuşesc să limiteze reacţiile alergice, consultă un medic alergolog. El este în măsură a-ţi oferi un diagnostic corect, sfaturi personalizate şi un eventual tratament. În general, medicamentele utilizate pentru tratarea alergiei sunt antihistaminicele, decongestionante nazale, în unele cazuri poate fi nevoie de corticoterapie.