Adela Cojan, șefa CNAS: Prevenția reduce cheltuielile în sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, a declarat că programele de sănătate curative se află într-o etapă de modernizare. Aceasta a adăugat că, în această vară, au fost adoptate mai multe norme prein care accesul la medicamente este mai simplu. 

Adela Coja, șefa CNAS, spune că s-a înlesnit accesul pacienților la medicamente noi Foto: Adevărul

Declarația a fost făcută, marţi, de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, la dezbaterea online "Programele de Sănătate ale României: folosirea inteligentă a contribuţiei pacienţilor", organizată în cadrul Conferinţelor CursDeGuvernare.

"Sunt într-o etapă de mare prefacere şi de modernizare aceste programe naţionale de sănătate curative. În sensul în care evaluarea indicatorilor va fi complet modificată începând cu normele tehnice ale programelor de anul viitor, astfel încât să ne ştim şansele de supravieţuire în funcţie de investiţiile financiare pe care le facem după ce am prioritizat finanţarea lor. Bolile oncologice, bolile cardiovasculare, insuficienţa renală cronică - Programul naţional de dializă şi diabetul zaharat se află pe primele locuri ca şi nivel de finanţare, însă orientarea tot mai mare şi accentuată începând cu acest an a CNAS a fost pentru şi este şi va rămâne în continuare pentru componenta preventivă, fiindcă din calculele efectuate de noi a reieşit clar că investiţia pe partea preventivă, în medicina preventivă, ne poate reduce şi eficientiza cheltuielile", a afirmat Cojan.

Ea a amintit că în această vară au fost modificate mai multe acte normative, astfel încât să se înlesnească accesul asiguraţilor atât la medicamente, cât şi la serviciile medicale.

"Au fost modificate vara aceasta o serie de acte normative pentru a înlesni accesul asiguraţilor atât la medicamente, cât şi la serviciile medicale: faptul că s-au desfiinţat graniţele judeţene în ceea ce priveşte valabilitatea reţetei medicale; s-au desfiinţat graniţele judeţene în legătură cu valabilitatea biletului de trimitere, introducerea acelor pachete de servicii de prevenţie obligatorie - o dată pe an la persoanele peste 40 de ani şi o dată la trei ani pentru persoanele între 18 şi 30 de ani; oferirea posibilităţii medicilor de familie de a prescrie investigaţii paraclinice pentru depistarea precoce a afecţiunilor cu impact major în sănătatea publică şi cu posibilitatea decontării peste valorile de contract a acestor investigaţii", a spus reprezentantul CNAS.

Potrivit acesteia, au fost introduse şi molecule noi în lista de medicamente compensate şi gratuite.