VIDEO FOTO Miting cu violenţe anunţate de lideri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o zi înaintea protestului, liderul CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a declarat că nu exclude o „radicalizare a manifestaţiei“. Sindicaliştii prezenţi la miting s-au îmbrâncit cu forţele de ordine cu scopul de a ajunge spre sediul Guvernului. După busculadă, gardul de protecţie a fost mutat cu doi metri spre Guvern.

Aproape 10.000 de sindicalişti de la CNSLR-Frăţia au participat ieri la cel mai mare protest al sezonului, intitulat „Mitingul celor nemulţumiţi". Au fost 10.000 de oameni în varianta Jandarmeriei şi 20.000, conform declaraţiilor finale ale preşedintelui confederaţiei, Marius Petcu. 

Citiţi şi:

VIDEO FOTO Mitingul din Piaţa Victoriei s-a încheiat! Protestatarii s-au îmbrâncit cu forţele de ordine!

Sute de protestatari în centrul Clujului

Brăila: 100 de sindicalişti din Sănătate au plecat la Bucureşti

Pensionarii s-au luat la bătaie cu jandarmii la Galaţi

Discursurile vorbitorilor de la tribună au avut o tentă agresivă, iar pe tot parcursul marşului din Piaţa Revoluţiei în Piaţa Victoriei liderii de sindicat au făcut ape la bucureşteni să li se alăture.

Cu galeria la miting

Au fost prezenţi sindicalişti din toate colţurile ţării, angajaţi în sectorul de stat sau la societăţi private. Oamenii erau nemulţumiţi de măsurile de austeritate luate de Guvern, dar şi de modificările ce vor fi operate în legislaţia muncii. Cea mai mare reprezentare a fost cea a lucrătorilor din sistemul sanitar, dar au mai fost şi dascăli, muncitori de la ADP-uri, petrolişti şi lucrători din domeniul gazelor.

Lor li s-au adăugat şi delegaţii ale asociaţiilor de pensionari afiliate la CNSLR-Frăţia. Printre aceştia din urmă, un grup de 10 bihoreni conduşi de Teodor Tot, şef al galeriei Rapid pe Ardeal şi preşedinte al Ligii Judeţene a pensionarilor:

„Am venit cu trenul, să spunem că vrem un trai decent. E adevărat că nu ­ne-au tăiat pensiile, dar vrem ca punctul de pensie să fie 45% din salariul mediu pe economie, aşa cum ne-au promis", a spus Tot. Mulţimea n-a avut un repertoriu bogat, scandările fiind puţine şi concise: „Jos Guvernul" şi „Hoţii!".

Petcu: „Bateţi-vă până la capăt!"

Tribuna a fost monopolizată de Marius Petcu, liderul confederaţiei, care şi-a pigmentat pateticul discurs cu câteva îndemnuri la radicalizarea protestului, de genul: „Bateţi-vă până la capăt! Nimic nu se obţine în ţara asta fără forţă!".

Şi asta după ce la conferinţa de presă ce a precedat protestul Petcu a declarat: „Putem vorbi şi de altfel de acţiuni. Nu trebuie să ne gândim numai la prezenţa posesorilor de carnete de sindicat. Trebuie să punem o presiune socială permanentă".

Întreaga zi, ­Petcu a lansat de la microfon câteva mesaje spre alte categorii sociale pe care le-ar fi dorit alături de sindicaliştii lui. Întâi, el s-a arătat nemulţumit de opoziţia parlamentară, care „nu dă semne clare că vrea să schimbe ceva". Apoi i-a criticat dur pe absenţii de la miting, angajaţi care „stau timoraţi acasă" de frica disponibilizărilor şi a ameninţărilor primite din partea şefilor.

Mulţumiri şi îmbrânceli

La 15.45, exact când Petcu le mulţumea jandarmilor pentru buna desfăşurare a protestului, manifestanţii au forţat gardul dinspre Palatul Victoria, iscând o scurtă busculadă. Şi asta după ce în urmă cu mai bine de o oră manifestanţii au aruncat cu ouă şi covrigi în sediul Ministerului Muncii.

Imediat au mai apărut câteva zeci de jandarmi cu bastoane şi căşti, iar sindicaliştii au început să arunce fiecare cu ce avea: pancarte, steaguri, ­pet-uri, pâine, mere sau prune.  Secretarul general al CNSLR-Frăţia, Sorin Stan, a explicat după încetarea violenţelor că a fost vorba probabil de nişte provocatori: „Întotdeauna apar şi doi-trei provocatori, atunci când este vorba de un miting aşa de mare".

Din cauza acestor incidente violente protestul s-a încheiat mai devreme, la ora 16.30, cu toate că a fost autorizat până la ora 19.00. 

Filmul evenimentelor

ora 8.00 - La intrările din Capitală ajung primele autocare cu protestatari

ora 12.00 - Începe mitingul

ora 12.50 - Vorbitorii de la tribună instigă la violenţă

ora 13.50 - Coloana pleacă spre Piaţa Victoriei, iar în Ministerul Muncii se aruncă cu ouă şi cu covrigi

ora 14.55 - Protestatarii se grupează în Piaţa Victoriei

ora 15.45 - Sindicaliştii se îmbrâncesc cu forţele de ordine

ora 16.30 - Se încheie mitingul