VIDEO A fost descoperit corpul şefului ONU din Haiti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sinistraţii din Haiti aşteaptă ajutoarele promise

Emanuel Petruţ, inginerul IT prins în mijlocul dezastrului din Haiti, a povestit că lucrurile încep să reintre în normal în capitala Port-au-Prince. „Lucrurile încep să se mişte.

UPDATE 09.00 Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a anunţat sâmbătă că a fost descoperit corpul şefului misiunii ONU în Haiti, Hedi Annabi,  descoperit printre ruinele cartierului său general din Port-au-Prince prăbuşit în cutremur. De asemenea au fost descoperite şi corpurile adjunctului lui Annabi, Luiz Carlos da Costa, şi cel al comisarului de poliţie în funcţie, Doug Coates.

VEZI AICI IMAGINILE TRIMISE DE INGINERUL TIMIŞOREAN, DIN HAITI

Ajutoarele au început să apară. Lângă office-ul temporar unde lucrăm s-a instalat un spital în care se aduc răniţii şi oamenii care au nevoie de ajutor", ne-a transmis via e-mail, Emanuel Petruţ. Aceasta a mai adăugat că Digi Cel poate să le ofere minimul necesar de apă, mâncare şi medicamente.

Primul jurnal din iad: „Patru zile de coşmar". Timişoreanul captiv în Haiti descrie dezastrul

„Am vorbit cu Manu şi mi-a spus că ajutoarele ajung foarte greu în Haiti. Portul este distrus, iar la avioane nu are cine să descarce. A povestit că printre primele ajutoare care au ajuns în capitală a fost un transport de hârtie igienică. Cred că fiecare dintre noi avem ceva ce nu ne mai prisoseşte, dar cu siguranţă i-ar ajuta pe cei de acolo", a spus Bianca Trandafir, prietena lui Emanuel, care vrea să se implice într-o campanie de strângere de ajutoare pentru sinistraţii din Haiti.

Citeşte detalii despre cum a scăpat de moarte Emanuel Petruţ:

Povestea inginerului timişorean prizonier în infernul din Haiti FOTOREPORTAJ

Un timişorean trăieşte pe viu infernul din Haiti

Ambasada României la Caracas este în legătură permanentăcu inginerul blocat în Haiti

Puşcăriaşi periculoşi bântuie pe străzi

Lipsa de securitate a devenit unul dintre principalele motive de alertă ale echipelor internaţionale de ajutor umanitar şi ale locuitorilor din Port-au-Prince, deveniţi acum victime ale furturilor şi spargerilor, la doar trei zile după ce au supravieţuit cutremurului.

6.000 de puşcăriaşi periculoşi au evadat din închisorile haitiene, parţial distruse de seism şi lăsate fără supraveghere, şi bântuie pe străzile din capitala haitiană. Dintre aceştia, 4.000 erau încarceraţi în penitenciarul de „maximă siguranţă" din Port-au- Prince, mulţi dintre ei fiind condamnaţi pe viaţă. Deţinuţii evadaţi au transformat capitala într-un teren de vânătoare în care ţintele sunt locuitorii, echipele de salvare şi străinii veniţi să-i ajute pe sinistraţi.



Ca şi cum tragedia suferită de haitieni n-ar fi de-ajuns, cercetătorii americani avertizează că seismul de marţi este doar preludiul altora de aceeaşi gravitate. Ei insistă asupra reclădirii la parametrii de securitate corespunzători a capitalei Port-au-Prince, situată de-a lungul unei falii seismice periculoase, relatează AFP.

Urmăriţi online aventura inginerului IT pe timişoara.adevarul.ro şi în

„Această eliberare de energie într-o regiune apropiată de Port-au-Prince ar putea favoriza creşterea presiunii în segmente adiacente respectivei falii seismice", a avertizat Paul Mann, cercetător la Institutul de geofizică al Universităţii Austin din Texas.

Falia are o lungime de câteva sute de kilometri, iar segmentul ce s-a desprins, provocând seismul, nu măsoară decât 80 de kilometri. „Multe alte segmente nu au mai fost afectate de cutremur de sute de ani, acumulând presiune. S-ar putea produce o nouă catastrofă", susţine Mann.