Scandalul Bica. Averea declarată a Alinei Bica, şefa DIICOT, reţinută pentru fapte de corupţie: un teren, un apartament, o maşină şi bijuterii de 9.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima declaraţie de avere depusă de Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT, reţinută joi seară pentru fapte de corupţie, nu este una foarte stufoasă: un teren, un apartament, o maşină, bijuterii, dar şi patru credite bancare.

Alina Bica deţine din 2005, împreună cu soţul său, un teren agricol în comuna Clinceni, cu o suprafaţă de 1.600 de metri pătraţi, iar din 2010 – un apartament în Bucureşti, cu o suprafaţă de 53 de metri pătraţi, potrivit declaraţiei de avere depuse în luna iunie a acestui an. Ambele au fost obţinute prin contract de vânzare-cumpărare. În 2012, Bica a cumpărat un autoturism marca Audi, fabricat în 2010.  

Procurorul-şef al DIICOT deţine bijuterii de damă de 9.000 de euro, ultima bijuterie fiind achiziţionată chiar în acest an. În declaraţia depusă în 2013, valoarea bijuteriilor deţinute era evaluată la 5.200 de euro.  

Familia Bica nu deţine, potrivit ultimei declaraţii de avere, conturi, depozite bancare, fonduri de investiţii, plasamente, investiţii directe sau împrumuturi acordare a căror valoare de piaţă însumată să depăşească 5.000 de euro. 

În schimb, Bica are patru credite contractate. Un credit în valoare de 56.000 de euro de la UniCredit Ţiriac Bank (cel mai probabil imobiliar, contractat pentru achiziţionarea apartamentulu), contractat în 2010 şi scadent în 2030. De la aceeaşi bancă, tot în 2010, Bica a luat un credit de 17.490 de lei, scadent în acest an. Procurorul-şef mai are o datorie de 20.000 de lei (din 2009) şi una de 1.800 de lei (din 2008) la BRD. Aceasta din urmă are ca scadenţă anul 2012, cel mai probabil fiind un descoperit de cont (overdraft). 

Alina Bica a încasat în 2013 venituri de aproape 182.000 de lei, iar soţul său – de 87.000 de lei. 

Alina Bica a încasat anul trecut din salariu şi hotărâri judecătoreşti privind drepturi salariale la Ministerul Justiţiei 1.907 lei, din salariu şi hotărâri judecătoreşti privind drepturi salariale la DIICOT – Structura Centrală – 161.245 de lei, iar de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (venit din hotărâri judecătoreşti privind drepturi salariale) – 1.900 de lei. 

Între 2009 şi 2012, Bica a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, fiind parte a comisiilor care au lucrat la noile coduri penale.

De asemenea, Alina Bica a încasat anul trecut 16.944 de lei din salariul de lector universitare la Universitatea „Dimitrie Cantemir“. 

Soţul Alinei Bica a încasat anul trecut 3.372 de lei în calitate de angajat la compania Biosfera Fruct şi 83.500 de lei ca asociat unic la firma Industrial Solution.    

Şefa DIICOT va fi prezentată vineri instanţei supreme, cu propunerea de arestare preventivă în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat.

În faţa instanţei vor ajunge, cu aceeaşi propunere, şi alte persoane reţinute în acest dosar, respectiv Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, care au făcut parte, şi ei, din comisia care a acordat despăgubirile.

Tot în acest dosar, deputatul UDMR Marko Attila este urmărit penal pentru abuz în serviciu în dosarul şefei DIICOT Alina Bica, expertul evaluator Emil Nuţiu, acuzat de aceeaşi infracţiune, a fost reţinut, iar omul de afaceri Gheorghe Stelian este cercetat sub control judiciar.

De abuz în serviciu este acuzat şi un alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, în cazul căruia procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar.

Gheorghe Stelian, susţin anchetatorii, ar fi împărţit cu alţi trei oameni de afaceri cei 61 de milioane de euro - prejudiciul în urma despăgubirii plătite pentru terenul supraevaluat.

Potrivit unui document obţinut de Mediafax, terenul ce face obiectul dosarului a fost evaluat de expertul evaluator Emil Nuţiu.

Din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a ANRP au făcut parte, în 2011, şi fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean, Cătălin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, şi Remus Virgil Baciu, toţi foşti vicepreşedinţi ai ANRP, alături de Oana Vasilescu.

Remus Baciu a fost condamnat, în aprilie, la cinci ani de închisoare cu executare, pentru că a primit 270.000 de euro spre a a urgenta dosare de restituire de proprietate.

Potrivit procurorilor DNA, membrii comisiei „au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 13,0535 hectare de 377.282.300 lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263.327.559 lei (echivalentul a 61.714.021,6 euro), prejudiciind cu această sumă bugetul de stat“, se arată în documentul obţinut de Mediafax.

Astfel, potrivit procurorilor, ei au facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian, Valentin Vişoiu, Adrian Andrici, acţionar la CS Universitatea Craiova, şi Gabriel Gheorghe, care au împărţit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian - 46.288.238 euro, Vişoiu - 7.035.812 euro, Andrici - 4.196.800 euro şi Gheorghe - 4.196.800,2 euro.

Valentin Vişoiu, acţionar la societăţile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat şi în dosarul de corupţie al primarului Piteştiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu.

Pe 15 octombrie 2014, Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafaţă de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, sector 2.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitală cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.

Alina Bica a fost numită la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în mai 2013, prin decret prezidenţial, la propunerea ministrului interimar de atunci al Justiţiei, premierul Victor Ponta.

Mai puteţi citi: 

[<a href="//storify.com/adinavlad/cazul-alina-bica-procuror-ef-al-diicot" target="_blank">View the story "Cazul Alina Bica, procuror-şef al DIICOT " on Storify</a>]