Românii fug de TVA în ţările vecine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când TVA a ajuns la 24%, românii au înmulţit drumurile la hipermarketurile de peste graniţă, unde produsele alimentare sunt mai ieftine. Cumpărătorii spun că preţul deplasării până la cel mai apropiat hipermarket de peste hotare este acoperit de cele câteva zeci de lei economisite. În plus, marfa este de calitate.

Cu bugetele amputate de taxe şi TVA, tot mai mulţi locuitori din vest spun că preferă să-şi facă aprovizionarea săptămânal în marile magazine de peste graniţă. Se bazează pe faptul că şi o diferenţă de câţiva euro e în favoarea lor, aşa că românii îşi fac stocuri de alimente cumpărate la preţuri chiar şi cu 30% mai mici. Astfel, tot mai mulţi locuitori din vestul ţării îmbină turismul cu shoppingul.

Mai citiţi şi:

Videanu: TVA-ul şi inundaţiile întârzie revenirea economiei

Majorarea TVA naşte dispute la plata facturilor de apă

Retailerii din Serbia şi Ungaria şi-au făcut lecţiile şi i-au fidelizat pe noii clienţiromâni, astfel că o mare parte din profit vine din buzunarele concetăţenilor noştri.

Cum profită din plin ungurii şi sârbii de pe urma crizei şi creşterii TVA din România

Destinaţie cu istoric vechi

Ungaria a rămas un loc preferat pentru românii din vestul ţării, care au fost obişnuiţi cu supermarketurile de la vecini şi înainte de mărirea TVA la noi. Deşi vecinii au ridicat Taxa pe Valoare Adăugată la 25%, una dintre cele mai mari din Europa, la alimentele de bază s-a păstrat valoarea de 18%.  Fie că e vorba de Tesco, Corra sau Real, Penny, Billa sau Lidl, parcările pline cu maşini cu plăcuţe de înmatriculare româneşti arată că preţurile lor le bat pe ale noastre.

ECONOMIE: Fabrica Mercedes din Ungaria, pe care România a pierdut-o din cauza drumurilor proaste, generează mii de locuri de muncă

„Eu vin de două ori pe săptămână şi fac un plin de portbagaj. Veneam şi înainte de creşterea TVA. Pe lângă faptul că e mult mai ieftin, sunt produse mai variate, care nu se găsesc la noi. De multe ori mă roagă prietenii să le cumpăr şi lor", a spus Vasile Bucur, din Timişoara. Familia Marian din Satu Mare cumpără tot din Ungaria hrana pentru bebeluşul lor. „Noi cumpărăm din Ungaria în mod special hrana pentru copil. De exemplu, iaurtul costă în Ungaria 7 lei, 400 de grame, iar în România, 12-13 lei. La fel, lapte praf de calitate, în Satu Mare costă 50 de lei 800 de grame, iar în Ungaria 33 de lei", a explicat Marius Marian.

TRATAMENT: Sănătatea maghiară plătită de români: "Dacă pun toate şpăgile pe care le dau la medici la noi, ies mai ieftin în Ungaria"

Hainele, mai ieftine în România

De asemenea, românii car­e ­s-au mutat în Ungaria îşi aprovizionează familiile rămase în ţară. „Ne-am mutat în Ungaria de peste 10 ani. Medicamentele sunt mai ieftine, la fel şi detergenţii sau produsele cosmetice şi parcă au o altă calitate. Unele produse au preţuri mai bune în România, hainele de exemplu", a declarat Szabo Daniela.

Alţi sătmăreni au renunţat însă la shoppingul din ţara vecină. „Am fost ieri doar până la non-stopul de după vamă. Nu am cumpărat nimic, doar am studiat preţurile şi încep să fie unele ca ale noastre, aşa că mai bine cumpărăm produse de la noi, să ajutăm economia", spune Maria Sava.

Locuitorii din nordul ţării merg la cumpărături şi la vecinii din Ucraina. Preţul transportului variază între 35 şi 60 de lei, aşa că românii merg la hipermarket atunci când au de făcut aprovizionarea pentru o săptămână-două. „Normal că mergem la ucraineni la cumpărături dacă este mai ieftin. Dar rentează doar dacă mergem mai multe familii sau avem de cumpărat produse pentru cel puţin două săptămâni", a explicat Elena Damian, din Baia Mare.

De ani buni, locuitorii din sudul ţării, de la Călăraşi până la Constanţa, îşi fac cumpărăturile peste graniţă, la bulgari. Cei care merg la Silistra susţin că fac o economie de aproape 40 de lei la alimentele de bază, iar aprovizionarea pentru două săptămâni nu depăşeşte o sută de lei. De pildă, oferta la detergenţi este de 25 de lei pentru 5 kilograme, un borcan de zacuscă este 11 lei, iar o sticlă de vin costă de la 6 lei.

Nici ofertele restaurantelor unde se mănâncă bine nu sunt de refuzat. O masă costă aproximativ 20 de lei şi include două feluri de mâncare. „Merg frecvent la Silistra pentru cumpărături. Admir amabilitatea vînzătoarelor şi a comercianţilor bulgari care ştiu să-şi vândă marfa", a precizat Ecaterina Tudorache, coafeză în Călăraşi.

Benzină mai ieftină la moldoveni

Vasluienii din zona de est a judeţului merg cât se poate de des la cumpărături în Republica Moldova unde, spun ei, preţurile sunt imbatabile. Puiu Bălan, din Huşi, merge de peste un an la cumpărături în Basarabia. „Eu merg la Leuşeni sau chiar şi la Chişinău să fac cumpărăturile. Vă pot spune că în bazarul din Chişinău găsiţi produse şi la jumătate de preţ faţă decât e în România", a spus bărbatul.

Un motiv în plus pentru ca vasluienii să treacă Prutul este acela că preţul carburanţilor este inferior celui din România. „Cel mai important e faptul că găseşti benzină mai ieftină, cu peste un leu faţă de cea de la noi", a mai precizat Puiu Bălan. Drumul peste graniţă ajunge astfel la circa 50 de lei.

Vasile Sandu este un alt vasluian care îşi face cumpărăturile peste graniţă. „Eu mă duc lunar în Moldova să fac cumpărături. De cele mai multe ori iau produse cosmetice, detergenţi, parfumuri, băuturi alcoolice sau ţigări, pentru că acolo preţurile sunt la jumătate decât la noi. De exemplu, o pungă de detergent de 10 kilograme costă la noi peste 100 de lei, iar la moldoveni o cumperi şi cu 40 de lei", a conchis vasluianul.(Au mai contribuit Olivia Tulbure, Ana Andronache)



„Promocena", arma sârbilor

Managerii hipermarketurilor au aflat că românilor le place să cumpere în cantităţi mari, astfel că au tot felul de promoţii. „În weekenduri organizăm reduceri mari. Românilor le place să mănânce bine. Ei au golit întregul nostru depozit de zahăr", a explicat Miodrag Vasus, managerul supermarketului Maxi din Vârşeţ.

Vânători de reduceri

Dacă cele mai multe produse au preţuri asemănănătoare cu cele de la noi, românii au devenit vânători de discounturi la vecini. „Merită să cauţi produsele scoase la «akcio». Acelea sunt cu adevărat reduse. La noi, marfa ieftină e şi foarte proastă", a precizat Andrada Necşa, din Arad. „Sunt câţiva zeci de bani în plus, dacă îţi faci aprovizionarea se simte. Trebuie să ne învăţăm să aruncăm mai puţini bani",  a spus Iulian Bunoiu, din Timişoara.

Trec la sârbi şi pentru a lua masa în oraş

Majoritatea mehedinţenilor îşi fac cumpărăturile în Klavodo, localitate situată la circa 15 kilometri de vama Porţile de Fier I şi la 260 de kilometri de Belgrad. Dacă pe timpurile trecute mehedinţenii treceau graniţa pentru comerţ, vânzând sârbilor diferite produse, acum ei îşi fac cumpărăturile de aici. Diferenţa de preţuri este una substanţială la multe dintre produsele din coşul zilnic. Astfel, în Ser­bia, preţurile la alimentele de bază sunt în general cu 20%, în medie, mai mici. TVA la bunurile de consum este 18%, iar un euro înseamnă aproximativ 100 de dinari.

Prin urmare, de cum ajungi în Kladovo, e imposibil să ­nu-ţi întâlneşti măcar vreun prieten sau vreo cunoştinţă, mai ales dacă e weekend. La fiecare sfârşit de săptămână, terasele din centrul localităţii sunt pline ochi, iar în magazine şi pieţe se vorbeşte mai peste tot româneşte. Semn că au venit „cuscrii", din nou, la cumpărături. Nici nu e de mirare, mai ales că un drum nu te costă mai mult de 20-30 de lei.



„M-am obişnuit ca măcar o dată la două săptămâni să trec dincolo să-mi fac cumpărăturile. Unele produse sunt mai ieftine, alte cam la fel, dar sunt mult mai mulţumită dacă le iau de aici. E altă calitate, iar servirea e ireproşabilă", a explicat Constanţa Popescu, din Orşova.

Produse ieftine şi de calitate

Pentru făi­nă, lapte, ouă, mălai, ulei, dife­renţa ajunge chiar la 35%, în timp ce pentru carne proas­pătă sau peşte aceasta este de 10-15%. Ceva mai scum­pe sunt mezelurile şi pre­pa­ratele spe­ciale din carne, care se apropie la preţuri cu cele din hiper­marketurile ro­mâ­neşti. În schimb, la brân­ze­turi sau la măsline, preţurile din Ser­bia sunt cu aproape 30% mai mici. La fel şi bău­tu­rile spir­toase sau vinul, care sunt cu circa 15% mai ieftine.

Le­gu­mele sârbeşti costă cu până la 20% mai puţin, iar fructele sunt cu 7-10 procente mai ieftine decât la noi. Produsele nealimentare sunt şi ele la mare căutare, în special detergenţii, pentru că sunt mult mai ieftini decât în România. Mulţi dintre cei care trec graniţa în weekend, în Serbia, o fac şi pentru a se relaxa pe terasele restaurantelor din Kladovo.

Pentru un prânz, de exemplu, o persoană nu cheltuieşte mai mult de 10 euro, adică 43 de lei, produsele specifice sârbeşti, precum pljeskavica sau vesalica, fiind cele mai căutate. „De câte ori mă duc în Kladovo, cumpăr o pizza la pachet. Este mare, gustoasă şi, mai ales, ieftină. În plus, pentru că sârbii ştiu să-şi răsplătească clienţii, la două produse îţi dau un mic cadou. Aşa te fac să te întorci la ei!", a spus Cristian Oprea, din Orşova.

Mai mult, în oraşul de 10.000 de locuitori construit la malul Dunării, se află o şi o plajă pentru 2.000 de persoane. Au fost amenajate aici două terenuri de volei, du­şuri, cafenele, iar cine doreşte poate închiria biciclete de apă şi bărci. (Cristina Popescu)



Citeşte despre motivele pentru care Grecia, Ungaria şi Austria sunt preferate ca destinaţii de concediu:

DISTRACŢIE: S-a deschis la Szeged cel mai mare aquaparc din Europa de Sud-Est (galerie foto)

FOTOREPORTAJ Cum a pierdut turismul românesc meciul cu Grecia: Mamaia s-a mutat la Marea Egee

Ţăranii din Austria au soluţia pentru salvarea turismului din Banat

Afla ce mai atrage bănăţenii peste granta Romaniei:

SHOPPING: Cum profită din plin ungurii şi sârbii de pe urma crizei şi creşterii TVA din România


TRATAMENT: Sănătatea maghiară plătită de români: "Dacă pun toate şpăgile pe care le dau la medici la noi, ies mai ieftin în Ungaria"

DISTRACŢIE: S-a deschis la Szeged cel mai mare aquaparc din Europa de Sud-Est (galerie foto)

DRUMURI: Ungurii ne-au mai dat o lecţie: Autostrada M43 a fost construită în doi ani