Prima zi în trafic cu noul Cod Rutier. Ce spun bicicliştii, scuteriştii şi şoferii
0Joi au intrat în vigoare modificările aduse Codului Rutier care îi vizează, în special, pe biciclişti, pe şoferi, dar şi pe conducătorii de mopede. Nu toţi însă erau la curent cu noile reguli din trafic.
Noile reguli de circulaţie pe şosele intrate joi în vigoare îi obligă pe biciclişti să aibă la ei buletinul de identitate, să nu circule pe drumurile aglomerate şi să nu folosească trecerile de pietoni. În ceea ce îi priveşte pe scuterişti, aceştia nu au voie să transporte pasageri beţi.
„Ştiu despre aceste schimbări ale Codului Rutier şi sunt de acord cu ele. Eu oricum am tot timpul la mine buletinul şi mi se pare normal să-l aibă toată lumea. Dar ce se fac copiii care au sub 14 ani? Ei nu au buletin şi merg şi ei din ce în ce mai mult pe străzi cu bicicletele, pe distanţe mari”, a declarat Cătălin, unul dintre bicicliştii care străbat zilnic drumul aglomerat spre Pipera.
De asemenea, un alt biciclist a declarat că niciun „om cu capul pe umeri” nu s-ar avânta să înveţe să meargă pe bicicletă pe un drum aglomerat şi că cel mai sigur este în parc sau pe străzile mai mici.
Noile reglementări nu sunt cunoscute însă de toţi participanţii la trafic.
„Nu ştim despre ce schimbări este vorba. Oricum, noi nu conducem băuţi. Când mergem undeva, bea doar unul dintre noi, celălalt este treaz ca să poată conduce”, a declarat un mopedist, neştiind că noile reglementări prevăd că niciunul dintre pasagerii unui scuter nu are voie să consume alcool.
Modificări „inutile“, spun unii participanţi la trafic
„Nu mi se pare relevant dacă am sau nu buletinul la mine. Important ar fi să se facă mai multe piste de bicicletă să putem să circulăm şi noi aşa cum trebuie. Asta cred că ar trebui să fie principala grijă a autorităţilor. Şi nu, sincer până acum nu ştiam despre aceste modificări şi nici nu m-au interesat“, a declarat pentru ziarul adevărul.ro un biciclist.
„Nu cred că aceste aşa-zise modificări vor ajuta cu ceva circulaţia pe drumurile noastre. Eu ştiam că şi până acum exista această prevedere să ai la tine actul de identitate. Mai bine s-ar ocupa de infrastructură şi mai puţin de lucruri inutile“, a declarat un alt biciclist.
O altă prevedere rutieră anunţată de poliţişti arată că „şoferii cu permis B au voie să conducă tractoare cu masa maximă de 3,5 tone plus remorcă, iar şoferii cu permis C au voie şi cu tractoare mai mari“.
„Nu cred că este o iniţiativă tocmai bună. Vă spun şi de ce. Cred că asta implică o mai mare responsabilitate în trafic şi e nevoie de mult mai multă experienţă ca şofer. Eu una nu m-as încumeta să conduc un tractor, vă spun sincer“, este de părere o şoferiţă.
Principalele modificări, în vigoare de joi:
Modificările legislative vizează şi o altă categorie de participanţi la trafic, şi anume bicicliştii.
„Mai exact, odată ce vor intra în vigoare reglementările rutiere, bicicliştii vor fi obligaţi să meargă într-un singur rând pe banda de circulaţie şi nu au voie să folosească trecerile de pietoni“, au explicaţi specialişti de la Rutieră.
Totodată, li se interzice să înveţe mersul pe bicicletă pe drumuri intens circulate“, au mai explicat oficiali de la Direcţia Rutieră.
Mai mult, pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, bicicliştii sunt obligaţi să aibă asupra lor un act de identitate.
Fără pasageri beţi pe scutere
Începând de joi, conducătorilor de mopede şi alte motorete de mici dimensiuni - nu doar celor de motociclete, ca până acum - le este interzis să transporte pasageri în stare de ebrietate.
Aceeaşi interdicţie va fi aplicată şi în cazul transportatorilor de mărfuri, în cazul pasagerilor din cabină.
„De asemenea, noile dispoziţii stabilesc că şoferilor ce se deplasează pe mopede şi motorete mici le este interzis să traverseze drumurile publice pe trecerile destinate pietonilor“, au mai precizat oficiali din cadrul Direcţiei Rutiere.
Permis de conducere obligatoriu pentru mopede din 19 ianuarie 2013
Control medical obligatoriu, permis de conducere pentru mopede şi modificarea vârstei minime pentru obţinerea carnetului de şoferi. Acestea sunt noile prevederi rutiere care au intrat în vigoare de sâmbătă, 19 ianuarie.
Ce s-a schimbat din 19 ianuarie în Codul Rutier
1. Introducerea permisului obligatoriu pentru mopede. Acesta le va fi însă necesar doar celor care nu au permis de conducere pentru nicio categorie.
2. Pentru reînnoirea permisului de conducere este necesar un nou examen medical.
3. În cazul în care permisul se pierde, se fură sau se deteriorează, autorităţile competente vor elibera un duplicat care se poate folosi până la data expirării.
4. Noile permise auto vor fi valabile 10 ani de la emitere în cazul şoferilor amatori şi vor avea o valabilitate de 5 ani pentru şoferii profesionişti. Costul preschimbării permisului este de 68 lei.
5. De la data de 19 ianuarie 2013, vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere este de:
- 16 ani împliniţi pentru categoriile AM, A1 şi B1;
- 18 ani împliniţi pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E şi Tr;
- 20 ani împliniţi şi o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2, sau cel puţin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A;
- 21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15kW;
- 24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb şi Tv.
6. Permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie 2013 îşi păstrează valabilitatea până la data expirării menţionate în acestea.
Noile modificări aduse Codului Rutier se referă, în special, la interdicţii şi obligaţii atât pentru biciclişti, cât şi pentru conducătorii de mopede. Noua lege mai prevede că posesorii de permis auto categoria B, BE, C sau CE au dreptul să conducă şi tractoare (Tr).
Codul Rutier se va modifica din 8 august. Schimbările care îi vor afecta pe şoferi şi pe biciclişti
Începând din 8 august 2013, vor intra în vigoare noile prevederi legislative ale Codului Rutier. Noile reguli se referă la interdicţii şi obligaţii atât pentru biciclişti, cât şi pentru conducătorii de mopede, precum şi la schimbări privind examenul pentru permisul auto, unde cursul de pregătire teoretică va fi valabil timp de un an de la absolvire.
Noi schimbări rutiere pentru viitorii şoferi. Potrivit unui ordin publicat marţi în Monitorul Oficial, candidaţii la obţinerea permisului de conducere vor susţine proba teoretică fix în ziua în care îşi depun dosarul pentru examenul auto. În plus, viitorii şoferi nu vor mai fi obligaţi să se prezinte personal la Direcţia Înmatriculări Permise pentru a-şi depune dosarele pentru examen.
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că numărul de accidente care au avut loc în ultimele zile este inadmisibil. Mai mult, Ponta a precizat că doreşte o înăsprire urgentă a Legislaţiei Rutiere.În mini-vacanţa de 1 Mai şi de Paşte, 22 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente, iar 80 au fost rănite. România este însă singura ţară din UE fără un buget clar alocat siguranţei şi strategiilor rutiere.
„Big Brother“ la examenul auto. Cum se mai schimbă Codul Rutier
Înregistrarea video şi audio a modului de desfăşurare al examenului pentru obţinerea permisului de conducere, dar şi majorarea pedepsei pentru o perioadă de 120 de zile pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice sunt două dintre propunerile mai marilor de la Interne privind o nouă modificare a Codului Rutier. Proiectul de lege se află momentan în procedura de transparenţă decizională.
Şoferii care nu plătesc amenzile ar putea avea permisele suspendate până la dovada plăţii
Şoferii amendaţi care nu achită valoarea sancţiunii, în termen de 90 de zile, vor avea permisele suspendate până fac dovada plăţii, potrivit unei propuneri de modificare a Codului rutier, lansată vineri în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Toate modificările din Codul Rutier, valabile de sâmbătă, 19 ianuarie
Control medical obligatoriu, permis de conducere pentru mopede şi modificarea vârstei minime pentru obţinerea carnetului de şoferi. Acestea sunt noile prevederi rutiere care vor intra în vigoare de sâmbătă, 19 ianuarie.