Preşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei: Volumul de muncă al grefierilor a crescut de cinci ori de la implementarea noilor coduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Andrei, preşedinte Tribunalul Bucureşti

Preşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, spune că grefierii de la instanţa pe care o conduce nu se află în grevă, în schimb arată că volumul de muncă pe care îl au după implementarea noilor coduri penale şi civile a devenit unul ”uriaş” şi că, în sistem, trebuie angajaţi noi grefieri pentru realizarea unui climat optim de muncă.

Body Laura Andrei a declarat, pentru News.ro, că acţiunea de luni a grefierilor Tribunalului Bucureşti care au ieşit în faţa instanţei purtând banderole albe la mâini nu reprezintă o formă de grevă. Aceasta a precizat că, din peste 1.000 de angajaţi ai Tribunalului, aproximativ 40 de persoane "au optat să tragă un semnal de alarmă legat de încărcătura uriaşă de muncă pentru personalul auxiliar” la instanţa bucureşteană.

”În termenii legii nu putem vorbi despre o grevă, personalul auxiliar urmând să facă formalităţile în acest sens. Activitatea cu publicul şi la sălile de şedinţă nu a fost tulburată”, a spus preşedintele Tribunalului.

Laura Andrei mai arată că grefierii au vrut să tragă un semnal de alarmă privind specificul încărcăturii pe Bucureşti şi inadecvarea schemelor de personal la volumul de activitate.

”Nu este vorba de ralierea la un protest al judecătorilor pentru că adunarea generală a magistraţilor Tribunalului are loc vineri”, a punctat preşedintele instanţei care arată că, ”din discuţiile purtate cu colegii grefieri nu este o afiliere nici la mişcarea de protest sindical organizată de federaţia sindicatelor din justiţie”.

Ei, în schimb, trag un semnal de alarmă asupra faptului că, pe Bucureşti şi pe tribunale în general, încărcătura este ”imensă”, ”cad oameni pe capete”, ”pentru grefieri este ceva imposibil”, a mai arătat magistratul.

"Schema nu a fost majorată pe noul cod de procedură penală, pe noul cod de porcedură civilă, oamenii nu sunt angajaţi, avem o fluctuaţie de personal impresionantă, oamenii nu mai rezistă, dar constată că schema rămâne aceeaşi. Adică facem o reformă cu aceiaşi oameni, utilizând la nesfârşit sacrificarea unor oameni epuizaţi. Din acest punct de vedere nu pot să spun că nu au dreptate. Ei vor pune pe hârtie tot ce au de spus”, a mai declarat Andrei.

Preşedintele Tribunalului Bucureşti a mai precizat că este de acord cu toate cererile grefierilor: "Nimeni, dar absolut nimeni nu şi-a pus problema că ei nu mai rezistă. Sunt în întregime de acord cu toate cererrile lor. Nu au cerut salarii, nu au cerut decât o încărcătură decentă de muncă prin aducerea unor grefieri în sistem, că altfel lucrează de cinci ori mai mult decât înainte. Dacă greşesc, ei răspund atât disciplinar, cât şi penal. Oamenii, în mod inevitabil, se îmbolnăvesc, clachează, iar situaţia este dramatică pentru personalul auxiliar”.

Alexandru Barbu, preşedintele organizaţiei sindicale SINJUS a arătat, pentru News.ro, că acţiunile grefierilor de la Tribunal şi judecătorii rerezintă ”un protest propriu, spontan, care este legat strict de nemulţumirile lor, de volumul de activitate care este unul uriaş”.

”Au fost nişte nemulţumiri, nu de ordin salarial, ci mai degrabă de ordin organizatoric, instituţional. Noi aveam ca principale obiective lipsa de personal, fiind recunoscută şi ştiut unanim că instanţele bucureştene, în speţă Judecătoria Sectorului, Tribunalul Bucureşti, sunt sufocate de dosare şi măcinate de lipsa de personal auxiliar”, a declarat Barbu.