Învăţaţi să acordaţi primul-ajutor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi dintre oameni nu ştiu să acorde primul-ajutor în cazul în care au de-a face cu un accidentat. Victimele accidentelor ar putea supravieţui în multe cazuri, dacă cei prezenţi ar şti tehnici prim-ajutor.

Cei care sunt martori la un accident cu victime pot interveni prin anumite manevre şi tehnici pentru a le salva viaţa.  Minutele care se scurg până la venirea ambulanţei pot fi vitale pentru victime. În cazul în care se constată că victima nu respiră normal, tehnicile de resuscitare sunt necesare imediat.
Din momentul în care o persoană suferă un stop cardio-respirator durează doar cinci minute până când creierul moare, iar celulele inimii mor în următoarea oră. Cele cinci minute, de cele mai multe ori, le sunt fatale victimelor, deoarece Ambulanţa nu are timp fizic să ajungă la locul accidentului. Prea puţini bistriţeni au, însă, cunoştinţe despre ce trebuie făcut în cazul în care cineva suferă un stop cardio-respirator.

Când medicii nu mai pot face nimic

Cristian Petruţiu, medic în cadrul Seviciului de Ambulanţă, spune că un curs de resuscitare ar fi util oricui şi ar fi o şansă în plus pentru victimă. În plus, medicul spune că, ori de câte ori a intervenit la un incident, cei din jurul victimei nu au făcut nimic până la sosirea Ambulanţei şi nu ştiau nimic despre resuscitare.
„Oamenii ar trebui să fie conştienţi că Ambulanţa nu poate ajunge în primele cinci minute după ce omul a suferit un stop cardio-respirator. Am avut, de exemplu, un caz la Sărăţel: când am ajuns noi, cei din jur stăteau şi se uitau la pacient fără să îi acorde primul-ajutor, trecuseră deja 20 de minute şi creierul era mort. Tot ce am putut face eu, ca medic, a fost să îi pornesc inima, însă acest lucru nu i-a ajutat la nimic respectivului care a rămas o legumă”, povesteşte medicul. Există diferite surse de informare despre tehnicile de resuscitare, cum ar fi cărţile sau internetul, însă partea teoretică nu este suficientă.

Cursurile sunt foarte importante

Este foarte important să se facă practică pe manechine şi cei care efectueză resuscitarea să fie capabili să facă diferenţa între un stop cardio-respirator şi comă. „Este indicat ca persoanele care fac resuscitarea să fi făcut practică, să poată distinge între stop şi comă, deoarece când pacientul este în comă, nu este indicată resuscitarea”, adaugă medicul.
Cursurile de resuscitare se fac la Bistriţa în câteva întreprinderi, cum ar fi Leoni, Roseyarns la Crucea Roşie, la cererea celor interesaţi, şi în câteva şcoli, dar şi acolo doar de către elevii care vor să participe la programul„Sanitarii Pricepuţi”.