Institutul „Cantacuzino“ va produce vaccinuri într-o fabrică nouă
0Aflat de ceva timp în administrarea Ministerului Apărării, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” intră în linie dreaptă și se pregătește să demareze lucrările de construcție a noii fabrici de vaccinuri, în zona Băneasa din București.
„Am reușit cu greu să obținem avizul de oportunitate de la Primăria Capitalei. Investiţia, care are și o finanțare europeană de 90 de milioane de euro, are ca scop final reluarea producţiei experimentale de vaccin gripal și antitetanos. Această producție nu va fi una în masă, ci numai una care va putea asigura numai un stoc strategic, adică minimum necesar pentru populaţie, la nevoie. Pentru restul producției, adică pentru livrările în masă, ne vom baza pe un parteneriat cu un mare producător”, a declarat, pentru „Adevărul”, comandantul institutului, generalul de brigadă dr. Florin Oancea.
El a precizat că noua facilitate de producție va fi pusă la punct în două etape. „Anul viitor va fi dedicat realizării lucrărilor de construcție propriu-zise. Vom avea o facilitate modulară, în final. Apoi, în 2024 ne vom ocupa de achiziționarea utilajelor necesare producției, echipamente foarte pretențioase care se vor realiza personalizat, ca să spun așa. Cel mai probabil, după ce facem testele necesare, se va putea trece la producție experimentală, poate chiar la finalul anului 2024”, a mai specificat generalul.
Interesele imobiliare
Declinul accelerat al Institutului „Cantacuzino” a început în 2009. Treptat, a pierdut toate autorizaţiile de a pune pe piaţă cele 21 de produse ale sale, motivul oficial fiind că nu mai îndeplineau standardele europene de fabricaţie. Unele voci vorbeau, însă, de interese imobiliare imense, care ar fi adus unele persoane în poziția de a dori, cu orice preț, închiderea institutului. În acest context trebuie precizat că sediul din Bucureşti al instituţiei se află în cartierul Cotroceni, pe Splaiul Independenţei, chiar lângă Parcul Izvor, în apropierea Palatului Parlamentului. Mai mult, Staţiunea din Băneasa, care aparține institutului și care a fost ridicată în 1923 pe un teren donat de Casa Regală a României, se află nu departe de Aeroportul Băneasa şi are o suprafaţă totală de 11 hectare.