Fiscul pierde mereu la Bingo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au dat Fiscului o ţeapă de milioane de euro, organizatorii jocului Superbingo Metropolis pregătesc un nou tun după modelul deja patentat: neplata datoriilor şi fuga de răspundere prin intrarea în insolvenţă.

Firma care operează jocul de Bingo difuzat de Antena 1, Metropolis Bets SRL din Bistriţa, are datorii cumulate la bugetele publice mai vechi de 30 de zile şi care însumează peste 160.000 de euro. Potrivit legislaţiei privind jocurile de noroc, acest fapt ar trebui să atragă retragerea licenţei de operare şi închiderea jocului, însă Oficiul Naţional pentru Jocuri de Nororc din subordinea Guvernului nu dă semne să ia vreo măsură.

Cei doi patroni ai firmei Metropolis Bet SRL au antecedente solide în acest sens. În februarie 2012, fosta lor firmă care opera jocul Bingo, Phoenix Games SRL,  a rămas fără licenţă pentru datorii la stat de peste 5 milioane de lei, însă patronii au cerut insolvenţa firmei, pentru a se pune la adăpost de datornici. Ulterior, ei au solicitat o nouă licenţă de operare a jocului de Bingo, dar pe o altă firmă, Metropolis Bets. Noile datorii acumulate nu le creează însă probleme patronilor, pentru că actuala şefă a Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, numită în aprilie anul trecut, este chiar fosta lor contabilă.

Consătenii din Nimigea

La fel ca şi Phoenix Games, firma Metropolis Bets este deţinută, în procente egale, de către oamenii de afaceri bistriţeni Radu Chifa şi Petru Rus. Ambii sunt născuţi în aceeaşi comună, Nimigea, din judeţul Bistriţa Năsăud. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, aceştia mai sunt acţionari în alte 12 firme, care au ca obiect de activitate jocurile de noroc de tip cazino, construcţii şi imobiliare.

Potrivit informaţiilor oficiale postate pe site-ul ANAF, actualizate la 31 decembrie 2013, Metropolis Bets SRL are datorii totale de 712.215 lei (160.000 de euro). Cele mai mari restanţe sunt la bugetul asigurărilor sociale, în valoare de 414.589 de lei (94.000 de euro) şi la bugetul de stat - 154.717 de lei (35.000 de euro). De asemenea, firma datorează 133.434 de lei (30.000 de euro) la bugetul de asigurări de sănătate şi 9.471 de lei (2.100 de euro) la cel de şomaj.

Metropolis Bets riscă să-şi piardă licenţa

Potrivit OUG 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) este obligat să sesizeze Comisia de autorizare a jocurilor de noroc, din cadrul Ministerului Finanţelor, în vederea revocării licenţei de joc pentru ”neîndeplinirea obligaţiilor de plată faţă de bugetul general consolidat sau plata acestora, conform prevederilor legale în vigoare, cu o întârziere mai mare de 30 de zile de la data la care obligaţiile respective sunt scadente în condiţiile legii”.

Conform metodologiei, Administraţia Finanţelor Publice (AFP) Bistriţa Năsăud ar fi trebuit să sesizeze ONJN în privinţa datoriilor către stat acumulate de Metropolis Bets, în vederea ridicării licenţei de funcţionare.  Conducerea AFP Bistriţa Năsăud nu numai că nu a făcut aceste demersuri, dar este în curs să accepte compensarea unei părţi din datoriile Metropolis Bets, conform informaţiilor oficiale de pe site-ul ANAF. Asta în condiţiile în care, în sezonul anterior al Superbingo Metropolis, patronii jocului, Radu Chifa şi Petru Rus, ”au uitat” să plătească bugetului de stat peste 5 milioane de lei.

Nu recunosc datoriile

Contactat de ”Adevărul”, Radu Chifa a declarat că Metropolis Bets nu are niciun fel de datorii la stat. ”Informaţia este greşită, suntem la zi cu plata datoriilor şi putem face dovada. Avem o marjă de 30 de zile în care trebuie să ne încadrăm”, a spus Radu Chifa. Referitor la cererile de compensare, acesta a susţinut că este vorba de compensarea obligaţiilor către stat cu TVA care ar trebui returnată de Fisc firmei Metropolis Bets. ”În loc să recuperăm TVA în bani, compensăm cu datoriile de la buget”, a declarat omul de afaceri.

La fel ca şi patronul său, Eugen Cosma, director general şi administrator al firmei, a susţinut că sunt la zi cu plata obligaţiilor către stat. ”Datoria era evidenţiată pe site-ul ANAF la data de 30 septembrie 2013. Erau restanţe care nu depăşeau 30 de zile. Nu mai avem niciun fel de datorii acum. Informaţiile de pe site-ul ANAF se actualizează abia trimestrial”, a declarat Eugen Cosma.

Declaraţia este însă inexactă. Site-ul ANAF privind datoriile bugetare ale acestei firme precizează că datoria datează din 30 septembrie 2013, dar informaţiile au fost actualizate pe 30 decembrie 2013, iar datoriile încă figurează acolo. Rezultă de aici că vechimea datoriei este mai mare de 30 de zile, ceea ce trebuia să ducă la retragerea licenţei.

Superbingo Metropolis, ţeapă de milioane de euro

Ediţia anterioară a jocului Superbingo Metropolis a declanşat un scandal imens, soldat cu înşelarea a mii de români, care nu şi-au mai primit premiile, dar şi ţepuirea statului cu peste 1,2 milioane de euro.
La 16 februarie 2012, Comisia de autorizare a jocurilor de noroc, din Ministerul Finanţelor, a revocat licenţa de joc a firmei Phoenix Games SRL, organizatoarea jocului Bingo Metropolis, din cauza datoriilor acumulate la bugetul de stat.

Cu licenţa anulată, patronii Phoenix Games au cerut, în aceeaşi zi, plasarea firmei sub protecţia insolvenţei. Tribunalul Bistriţa Năsăud a admis imediat cererea. Bingo Metropolis a dus la neplata salariilor angajaţilor şi colaboratorilor, care însumează 1,1 milioane de lei (250.000 de euro). Peste 100 de câştigători ai jocului au rămas cu buza umflată, după ce nu au mai primit premii în valoare totală de 7 milioane de lei (1,6 milioane de euro). Statul s-a înscris şi el la masa credală, cu o datorie de 5 milioane de lei (1,2 milioane de euro), reprezentând obligaţii fiscale neachitate.

După scandalul Bingo Metropolis, ministrul de Finanţe Florin Georgescu a interzis, printr-o ordonanţă de urgenţă din vara anului 2012, televizarea jocurilor de bingo. După numai câteva luni, în 2013, Guvernul Ponta a abrogat ordonanţa şi a permis, astfel, continuarea afacerii Superbingo Metropolis. La începutul anului trecut, asociaţii Phoenix Games, Radu Chifa şi Petru Rus, au solicitat şi obţinut o nouă licenţă pentru organizarea jocului, dar pe firma Metropolis Bets. Concursul de Bingo de la Antena 1 a reînceput odată cu sărbătorile de Paşti de anul trecut.

Odeta Nestor nu a luat nicio măsură

Şefa Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, Cristinela Odeta Nestor, nu a luat nicio măsură până în prezent faţă de foştii săi angajatori. Potrivit propriului său CV, Odeta Nestor a fost contabil chiar la firma care opera Bingo Metropolis şi, până în 2012, a lucrat pentru mai multe firme deţinute de către oamenii de afaceri Radu Chifa şi Petru Rus. În 2012 a fost numită director economic în Loteria Română, pentru ca în aprilie 2013 să fie desemnată şefă la ONJN, instituţie din subordinea Guvernului.

Faţă de situaţia noilor datorii înregistrate de către foştii săi patroni, Odeta Nestor promite că, dacă informaţiile se vor adeveri, va aplica legea. ”Direcţia Generală de Autorizare a Jocurilor de Noroc va solicita în regim de urgenţă ANAF – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa Năsăud situaţia la zi a îndeplinirii de către SC Metropolis Bets SRL a obligaţiilor declarative şi de plată faţă de bugetul general consolidat, urmând a se lua măsurile legale în situaţia în care se impune acest lucru”, se arată într-un răspuns al ONJN la solicitarea ”Adevărul”.

Cum îţi poate ruina viaţa jocul Bingo

Jocul Bingo a creat o adevărată psihoză printre români, speculând dorinţa acestora de îmbogăţire rapidă. Un timişorean înşelat la Bingo Metropolis a vrut să-şi dă foc în faţa sediului Metropolis din Bistriţa. 
Vasile Farcău a câştigat, în urmă cu doi ani, un premiu de 60.000 de lei. În aşteptarea câştigului, timişoreanul a făcut un credit la bancă, pentru a-i construi o casă fiului său. Premiul nu l-a mai primit niciodată, pentru că firma Phoenix Games a intrat în insolvenţă. Vasile Farcău, membru al Asociaţiei de revoluţionari „17 Decembrie“ din Timişoara, a încercat, timp de doi ani, să-şi recupereze câştigul pe cale legală, făcând plângere la Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor şi încercând, fără susces, să negocieze cu cei de la Metropolis. 

Protest extrem

Aflat la limita disperării pentru că nu mai are cu ce să plătească ratele, la sfârşitul lunii noiembrie 2013, Vasile Farcău a vrut să recurgă la un gest extrem. Înarmat cu o geantă plină cu documente şi cu trei sticle pline cu benzină, el a mers la sediul Metropolis Bets, din Bistriţa, şi a ameninţat că îşi dă foc dacă reprezentanţii societăţii nu ies să discute cu el. După ce s-a stropit cu benzină, bărbatul a fost imobilizat de poliţiştii şi de pompierii sosiţi la faţa locului. Timişoreanului i s-au pus cătuşele şi s-a ales şi cu o amendă de 200 de lei. Farcău a fost dus apoi la un spital de psihiatrie, de unde i s-a dat drumul a doua zi după ce s-a stabilit că este în deplinătatea facultăţilor mintale.  

Citiţi şi:

Guvernul dă undă verde jocurilor bingo la TV ca să-şi crescă încasările la buget Televiziunile vor putea transmite din nou emisiuni în care se desfăşoară jocuri de tip bingo, după ce acestea au fost interzise în vara anului trecut. Guvernul doreşte să le reautorizeze pentru a eliminia mediul neconcurenţial creat şi pentru a creşte veniturile la bugetul de stat.

Erou al Revoluţiei, păcălit la bingo şi dator la bancă  Timişoreanul Vasile Farcău a câştigat în urmă cu doi ani 60.000 de lei la Bingo Metropolis, bani pe care nu i-a mai primit niciodată pentru că firma a intrat în insolvenţă. La sfârşitul lunii trecute, Farcău a vrut să-şi dă foc în faţa sediului Metropolis din Bistriţa, însă a decis să rezolve problema pe calea legală.

Ţara lui “Bingo cel viteaz” şi a lui “Poker cel iscusit” România pregăteşte specialişti în loto, poker, bingo şi pariuri sportive. Reclama este irezistibilă. Bani din nemuncă sunt promişi la tot pasul, astfel încât este greu să-i faci faţă şi să stai deoparte când premii de sute şi chiar milioane de euro se foiesc pe sub nasul românilor. Paradoxal, românul era recunoscut ca un workaholic, disciplinat, sârguincios la locul său de muncă. Dar asta era în urmă cu peste 20 de ani.

Ţeapa Bingo, exportată în Moldova Escrocul român Paul Petre Ţârdea s-a asociat cu familia generalului Igor Bodorin, şeful SPP-ului moldovenesc, şi vrea să organizeze un joc de tip Bingo la televiziunea de stat de la Chişinău