Dosarul Hidroelectrica a fost clasat de Direcţia Naţională Anticorupţie. Cum au scăpat băieţii deştepţi din Energie de acuzaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul

Dosarul Hidroelectrica, în care erau investigaţi directorii companiei de stat care au semnat contractele privind retehnologizarea Porţilor de fier a fost clasat. În dosar erau vizaţi omul de afaceri Bogdan Buzăianu şi fostul ministru al al Industriilor din Guvernul Năstase, Dan Ioan Popescu zis DIP.

Potrivit g4media.ro, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a decis să claseze dosarul. Soluţia s-a dat încă din iulie anul trecut, arată sursa citată, potrivit căreia procurorii au fost nevoiţi să claseze dosarul după ce Curtea Constituţională a dezincriminat abuzul în serviciul prin încălcarea de legislaţie secundară. 

„S-au efectuat cercetări faţă de 32 de persoane având calitatea de suspect, pentru infracţiuni de constituire de grup infracţional organizat şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, comise începând cu anul 2000. La data faptelor, persoanele erau factori de decizie şi control ai S.C. Hidroelectrica S.A. şi respectiv, angajaţi în cadrul Sucursalei Hidrocentrale Porţile de Fier”, arată g4media, citând răspunsul DNA. 

Instituţia a menţionat că dosarul a fost înregistrat pe 14 decembrie 2014, cauza fiind anterior instrumentată de DIICOT. 

Conform DNA, după ce au fost epuizate toate mijloacele probatorii, pe 30 iulie, procurorii anticorupţie au dispus soluţia clasării, conform art. 16 alin. 1 lit. a (“fapta nu există”), b (“fapta nu este prevăzută de legea penală”) şi f („a intervenit decesul suspectului ori a inculpatului persoană fizică” din Codul de Procedură Penală.

DNA: Preţurile lucrărilor nu au fost supraevaluate

Sursa citată notează că „nu au reieşit probe din care să rezulte că faptele pretins a fi săvârşite întrunesc condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor asimilate celor de corupţie reţinute cu ocazia începerii urmăririi penale”. 

De asemenea, g4media.ro notează că deşi nu au fost respectate condiţiile privitoare la recepţia lucrărilor şi nu au fost luate măsuri pentru a remedia deficienţele de proiectare şi execuţie, nu au fost încălcate dispoziţiile legale. Nici preţurile lucrărilor nu ar fi fost supraevaluate, se mai arată în răspunsul DNA. 

Procurorii anticorupţie au mai dispus menţinerea măsurilor asigurătorii dispuse în cauză, cu precizarea că acestea vor înceta de drept dacă persoana vătămată SC Hidroelectrica SA nu introduce acţiune în faţa instanţei civile, în termen de 30 de zile de la comunicarea soluţiei.