Curtea Supremă a amânat luarea în discuţie a incompatibilităţii lui Klaus Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis a fost achitat în primă instanţă FOTO AP

Magistraţii de la Curtea Supremă au amânat discutarea dosarului în care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) îl acuză pe Klaus Iohannis de incompatibilitate. Practic, magistraţii au decis să ia în discuţie recursul făcut de inspectorii de integritate la decizia Curţii de Apel Alba Iulia, prin care actualul primar al Sibiului a fost absolvit de acuzaţia de incompatibilitate, pe 25 noiembrie.

UPDATE Judecătorii de la Curtea Supremă au hotărât să amâne pentru 25 noiembrie discutarea dosarului de incompatibilitate a lui Klaus Iohannis.

Practic, aceştia urmau să decidă dacă recursul ANI este admisibil şi, eventual, dacă primarul Sibiului a fost în incompatibilitate.

Magistraţii Curţii Supreme au admis, pe 30 septembrie, în principiu recursul formulat de Agenţia Naţională de Integritate.

„Dispune comunicarea raportului asupra admisibilităţii în principiu a recursului către recurenta-pârâtă Agenţia Naţională de Integritate, către intimatul-reclamant Klaus Werner Iohannis şi către intimata-pârâtă Inspecţia de Integritate, cu menţiunea ca părţile să formuleze în scris un punct de vedere asupra raportului, în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în decizia instanţei din octombrie.

După transmiterea acestor puncte de vedere, acestea vor fi discutate şi în mod normal dosarul va intra în faza de judecată a recursului, judecătorii instanţei supreme urmând să decidă definitiv dacă Iohannis a fost sau nu în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat municipiul Sibiu în adunările generale ale acţionarilor societăţilor Apă Canal şi Pieţe sau dacă raportul ANI va fi anulat.

Dosar demarat în aprilie 2013

ANI a constatat, pe 24 aprilie 2013, că Iohannis se află în incompatibilitate întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. 

Primarul Sibiului a contestat raportul la Curtea de Apel Alba Iulia, iar pe 25 septembrie 2013, Klaus Iohannis a fost achitat de magistraţi. 

Judecătorii au arătat la acea dată că, prin raportul de evaluare întocmit de inspectorii de integritate, nu se susţine că primarul Klaus Iohannis a participat în calitate de reprezentant al municipiului Sibiu în adunările generale ale SC Pieţe Sibiu SA, limitându-se a arăta că a acţionat numai în calitate de reprezentant al acestei unităţi administrativ teritoriale, fără nici o altă precizare, situaţie care nu se încadrează în prevederile legii. 

Articol contestat şi la Curtea Constituţională

La rândul lor, magistraţii de la Curtea Constituţională a României urmează să reia dezbaterile, pe 9 decembrie, cu privire la articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 în baza căruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai mulţi aleşi locali, între care şi pe Klaus Iohannis şi urmează să solicite informaţii suplimentare de la Curtea de Apel Constanţa, acolo unde a fost invocată excepţia de neconstituţionalitate, în procesul de incompatibilitate al primarului din Tuzla, Florin Constantin Micu.

Acel articol prevede că „funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu (...) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional”. 

Articolul de lege a fost analizat în 7 octombrie de judecătorii constituţionali, care au amânat atunci pronunţării unei soluţii până la 3 noiembrie, însă în ziua în care trebuiau să emită o decizie, CC a decis repunerea cauzei pe rol şi rediscutarea sa în 9 decembrie.

Klaus Iohannis a obţinut 54,50% din voturi la turul doi al alegerilor prezidenţiale, conform rezultatelor parţiale anunţate, luni, de BEC, după centralizarea a 99,07% din procesele verbale, el fiind votat de 6.242.825 dintre alegători.

Curtea Constituţională urmează să valideze rezultatul alegerilor, însă, momentan, nu fost stabilită data la care se va întâmpla acest lucru.

Citeşte şi:

Alegeri prezidenţiale 2014. Ponta: L-am sunat pe domnul Iohannis să-l felicităm de victorie. Iohannis: Am câştigat! Ne-am luat ţara înapoi!

Klaus Iohannis, candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, le-a mulţumit tuturor românilor, în special celor din diapora, care au ieşit la vot astăzi. Premierul Victor Ponta şi-a recunoscut înfrângerea şi l-a felicitat pe Iohannis de victorie.

LIVE BLOG. Alegeri prezidenţiale, turul doi. Un alegător a constatat că altcineva a semnat în locul său pe liste

Alegerile prezidenţiale 2014 au ajuns în turul doi. Bătălia pentru preşedinţia României se desfăşoară între Victor Ponta (PSD) şi Klaus Iohannis (ACL).

Alegeri prezidenţiale 2014. Estimare PSD: Ponta - 61% din voturi, Iohannis - 39%. ACL: 56% Victor Ponta, 44% Klaus Iohannis

Datele furnizate de PSD indică faptul că, la ora 11.00, candidatul PSD ar fi fost votat de 61% din români, în timp ce pentru prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, şi-ar fi exprimat opţiunea de vot 39% din electorat. Datele ACL arată diferit: 56% pentru Victor Ponta la 44% pentru Klaus Iohannis.