Cum s-a sărbătorit Ziua Naţională la Pavilionul României din cadrul Expo Dubai 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de participanţi internaţionali la Expo Dubai 2020 au transmis mai multe mesaje de Ziua Naţională a României. În acelaşi timp, Pavilionul României a oferit un program special dedicat zilei de 1 Decembrie.

Zeci de reprezentanţi ai mai multor ţări au transmis un mesaj pentru românii de pretudindeni, de Ziua Naţională a României. Printre aceştia se numără: Polonia, Italia, Grecia, Ucraina, Georgia, Israel,  Marea Britanie, Franţa, Peru şi Japonia.

Pavilionul România din cadrul Expo Dubai 2020 a avut un program special de 1 Decembrie

Vizitatorii au avut prilejul să cunoască frumuseţea României prin intermediul unui program artistic diversificat, inspirat din cultura naţională şi tradiţiile spectaculoase româneşti, de la concerte instrumentale, dansuri tradiţionale, la ateliere meşteşugăreşti şi degustări din bucătăria românească reinterpretată în stil modern.

Oaspeţii care au fost primiţi în zonele speciale dedicate ale Pavilionului începând cu ora 12:00 au privit spectacole live de dans care prezintă vivacitatea României, atât prin intermediul costumelor populare, cât şi prin coregrafiile tradiţionale din Transilvania, Maramureş şi Someş, prezentate de Junii Braşovului, Ansamblul Universităţii Transilvania din Braşov.

De asemenea, au fost  prezentate meşteşuguri tradiţionale maramureşene prezentate de Şcoala rădăcinilor strămoşeşti – „Poarta“, care va oferi publicului internaţional obiecte tradiţionale româneşti precum lingurile de lemn, lanţul din lemn, fusul maramureşean, precum şi tradiţii ce vor fi readuse la viaţă de către artiştii populari români. Atelierele interactive de pictură pe sticlă vor antrena vizitatorii să cunoască arta românească, în timp ce meşteşugul femeiesc va aduce portul popular maramureşean în atenţia oaspeţilor Pavilionului.

Spectacolul live de la ora 19:00 reuneşte muzicienii şi dansatorii români într-un program special dedicat celebrării Zilei Naţionale a României, moment urmat de o degustare cu preparate specifice bucătăriei tradiţionale româneşti, reinterpretate în stil modern.

România la Expo 2020: „New Nature“

În peisajul futurist pe care-l reprezintă expoziţia poţi să cauţi mult şi bine cubul acela alb imaculat, cu firide la colţuri, pavilionul României, pe care-l regăseai anul trecut în toate fotografiile de promovare a viitoarei prezenţei naţionale la Dubai. Îl caut şi eu cu febrilitate la faţa locului – urma să fie un pavilion ca o cutie de rezonanţă, care să amplifice mesajele României şi care, adus în ţară la final, să devină un centru de educaţie alternativă. N-o să-l găsesc, n-o să-l găsim – pentru că nu e, nu s-a mai făcut. Materialele, din China, n-au mai ajuns la timp, din motive de pandemie, aşa că România ocupă în expoziţie un pavilion-standard, pus la dispoziţie de ţara-gazdă. Era fie aşa, fie deloc – şi s-a ales varianta care ne permitea totuşi să participăm.

Cu toată înfăţişarea exterioară schimbată, conceptul, împărţirea spaţiului, a temelor, designul în linii simple, folosirea de materiale reciclate şi reciclabile, toate acestea s-au păstrat, aşa că ne uităm entuziasmaţi la ecranul lung (15x3 metri) din prima încăpere, pe care se succedă, în valuri de apă care curg şi curg, ca o cascadă, patru figuri centrale: George Enescu, Constantin Brâncuşi, Grigore Antipa, Nicolae Georgescu-Roegen. Elementul principal al expunerii pare să fie apa, inclusiv cu atât de apreciatul bar de apă H2RO de la etaj, unde poţi să deguşti toată oferta de ape minerale a României. Şi înţelegem de ce pavilionul nostru poate fi considerat o oază de răcoare, de prospeţime, în insula de ariditate pe care o reprezintă emiratul. Ideea se păstrează inclusiv în modul în care e redat, pe pereţii exteriori, conceptul adus de România la Dubai, cu albastru-cobalt şi litere tremurânde, ca şi cum ar fi un ochi de apă: „New Nature“.

Ce e acesta, vă întrebaţi? Un concept care-şi propune să dezvolte un nou şi atât de necesar echilibru între om şi natură, în contextul provocărilor uriaşe cu care se confruntă planeta. O viziune de dezvoltare sustenabilă, care cere o schimbare urgentă în încercarea de a asigura un viitor omenirii. Iar în interiorul pavilionului, natura şi noile tehnologii merg mână în mână: scanând QR-codurile plasate ingenios pe ici, pe colo, experienţa vizitării se transformă într-o călătorie de cunoaştere a patrimoniul natural şi cultural al României prin intermediul realităţii augmentate.

Mai multe pentru tine:
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Mircea Geoană cere românilor din America să facă o petiție către noul congres american pentru eliminarea vizelor VIDEO
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar