Video Avertizare MAE: Românii trebuie să părăsească de urgență Libia. Situația de securitate din Tripoli s-a deteriorat grav

0
Publicat:

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis un nou avertisment de călătorie pentru Libia. Ministerul a atras atenția asupra agravării situației de securitate, în special în capitala Tripoli. Avertismentul atinge cel mai înalt nivel – 9 din 9 –, ceea ce înseamnă „Părăsiți imediat țara!”.

Violențe în Tripoli. FOTO: captură video X / @Raviagrawal300

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, în ultima perioadă s-au înmulțit confruntările armate între grupările rivale majore, iar riscul extinderii acestor violențe din capitală către alte regiuni ale țării este foarte ridicat și poate surveni fără nicio avertizare.

„Modificarea recentă a climatului de securitate din capitala Tripoli poate determina anumite formațiuni armate să recurgă la răpiri sau alte activități infracționale care să vizeze cetățeni străini prezenți pe întreg teritoriul Libiei”, avertizează MAE.

De asemenea, autoritățile române atrag atenția că zborurile pe Aeroportul Internațional Mitiga din Tripoli pot fi anulate fără preaviz, existând posibilitatea redirecționării curselor către Aeroportul Internațional din Misurata.

Riscuri sporite sunt semnalate și în sudul Libiei, precum și în zonele de frontieră cu Algeria, Niger, Ciad și Sudan, din cauza activităților grupărilor de crimă organizată și a slabei capacități de intervenție a autorităților locale. Riscul de răpire este considerat ridicat.

Recomandări pentru cetățenii români aflați în Libia

MAE solicită românilor care se află încă în Libia să contacteze de urgență Ambasada României la Tripoli, relocată temporar la Tunis, și să-și anunțe prezența în regiune, furnizând datele de contact. Ambasada poate fi contactată la telefonul de urgență: +216 566 146 77 sau email: tripoli@mae.ro / tripoli.consul@mae.ro

„Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse”, subliniază MAE.