SUA au pierdut în mare un avion de zeci de milioane de dolari, după o manevră de evitare a focului rebelilor Houthi

0
Publicat:

Marina americană a pierdut un avion de vânătoare de zeci de milioane de dolari, după ce a căzut în mare de pe portavionul USS Harry S. Truman, în timp ce era remorcat în hangar. Incidentul a avut loc după ce nava ar fi efectuat o manevră bruscă pentru a evita un atac cu drone și rachete lansat de rebelii Houthi din Yemen, conform unui oficial american.

Avion F/A-18E Super Hornet pe portavionul USS Harry S. Truman FOTO Profimedia

F/A-18E Super Hornet şi un tractor de remorcare au căzut de pe portavionul USS Harry S. Truman în Marea Roşie, se arată în comunicatul citat de CNN. Niciun membru al echipajului nu a fost rănit grav; doar un marinar a suferit o accidentare minoră. Avionul și vehiculul de remorcare au fost pierdute în mare. 

„Avionul F/A-18E era remorcat în hangar, când echipajul responsabil cu operaţiunea a pierdut controlul aeronavei. Avionul şi tractorul de remorcare au căzut peste bord. Marinarii care se ocupau de remorcarea aparatului au luat măsuri imediate pentru a se îndepărta de avion înainte ca acesta să cadă peste bord. O anchetă este în desfăşurare", se arată în comunicat

Avionul de luptă F/A-18 costă aproximativ 67 de milioane de dolari, potrivit US Navy.

Forţele navale americane sunt desfăşurate în regiune parţial din cauza ameninţărilor din partea rebelilor houthi din Yemen, susţinuţi de către Iran. Rebelii au susținut luni că au lansat un atac cu drone și rachete asupra portavionului aflat în Marea Roșie. Portavioanele din clasa Nimitz, precum Truman, deși masive, sunt capabile de manevre rapide pentru a evita atacurile – folosind tactici de tip „zig-zag”.

Carl Schuster, fost căpitan în Marina SUA, a explicat pentru CNN că portavioanele folosesc o astfel de tactică pentru a evita atacurile cu rachete.

De obicei, faci o serie de viraje alternative de 30 până la 40 de grade. Fiecare durează cam 30 de secunde într-o direcție și apoi în cealaltă, dar virajul începe brusc. E ca și cum ai fi într-o mașină care merge în zig-zag. Nava se înclină cam 10 până la 15 grade în timpul virajului, dar acest lucru poate deplasa nava cu aproximativ 100 până la 200 de metri față de orice punct de țintă probabil”, a spus Schuster, dacă nava se deplasează la viteză maximă.

US Navy dă asigurări că grupul de atac şi aripa aeriană de pe portavionul USS Harry S. Truman sunt pe deplin capabile de continuarea misiunii în pofida acestui incident.

În februarie, portavionul american Harry S. Truman s-a ciocnit cu o navă comercială în apropierea Egiptului, a comunicat joi US Navy, marina militară a Statelor Unite, precizând că port-avionul cu propulsie nucleară este în stare stabilă și nu au existat răniți, potrivit Agerpres.  

„Coliziunea nu a pus în pericol (portavionul) Harry S. Truman întrucât nu există raportări despre inundări sau răniri. Instalațiile de propulsie nu sunt afectate și sunt într-o stare sigură și stabilă”, a adăugat marina SUA.