Președintele american, criticat pentru discuţia cu Vladimir Putin. „Trump a sunat mai întâi inamicul și apoi Ucraina“
0Senatorul democrat american Adam Schiff l-a criticat pe președintele Donald Trump pentru discuţia telefonică pe care a avut-o, miercuri, cu dictatorul rus, Vladimir Putin. Într-un mesaj postat pe X, Schiff a afirmat că Trump știe cum să încheie acorduri care să fie benefice Kremlinului.
Senatorul a remarcat că președintele Trump a sunat întâi inamicul, Rusia, iar abia apoi a sunat în Ucraina, stat aliat al SUA. Adam Schiff a amintit şi declarația secretarului american al apărării, Pete Hegseth, în care acesta a respins posibilitatea aderării Ucrainei la NATO și a „restaurării suveranității ucrainene asupra propriilor teritorii”. „Să nu ne înșelăm cu privire la ceea ce înseamnă asta: renunțarea la interesele Ucrainei și ale noastre, chiar înainte de a începe negocierile. Trump este un mare negociator, în special pentru Kremlin” – a declarat senatorul Schiff.
„Capitulare și trădare”
Comentariile atât ale lui Hegseth, cât și ale lui Trump, au stârnit rapid critici vehemente din partea mai multor figuri politice. Senatorul Richard Blumenthal a condamnat mesajul lui Hegseth, numindu-l „capitulare și trădare” față de Ucraina. Blumenthal, care a vizitat Ucraina de șase ori în timpul luptei sale împotriva Rusiei, a argumentat că acest mesaj echivalează cu abandonarea Ucrainei și subminarea securității aliaților europeni. El a subliniat curajul de neclintit al ucrainenilor, adăugând: „Ei vor rezista.”
Reprezentantul Don Bacon a exprimat preocupări similare, cerând SUA să recunoască cine a pornit războiul și cine este responsabil de bombardamentele asupra orașelor. „Trebuie să avem claritate morală în privința a cine a început acest război, cine bombardează orașele și cine este cu adevărat prietenul nostru aici”, a spus Bacon, subliniind consecințele recompensării invadatorului.
Senatorul Adam B. Schiff, democrat din California, a scris: „Astăzi, președintele Trump a sunat mai întâi inamicul nostru, Rusia, înaintea aliatului nostru, Ucraina.”
Și liderii europeni și-au exprimat opiniile cu fermitate. Fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, a declarat pe platforma X: „Tot ce ne dorim este pace. O PACE JUSTĂ. Ucraina, Europa și Statele Unite trebuie să colaboreze pentru asta. ÎMPREUNĂ.”
Și politicianul estonian Marko Mihkelson și-a exprimat îngrijorarea: „Astăzi ar putea rămâne în istorie ca o zi întunecată pentru Europa”, solicitând liderilor europeni să înțeleagă importanța acțiunii imediate.
În paralel, Kaja Kallas, diplomat șef al Uniunii Europene, a reafirmat integritatea teritorială a Ucrainei, declarând că „independența și integritatea teritorială a Ucrainei sunt necondiționate.” Ea a subliniat necesitatea ca Europa să joace un rol central în consolidarea Ucrainei și în oferirea unor garanții de securitate puternice în orice negocieri.
Zelenski, împreună cu mai mulți oficiali de rang înalt din SUA, inclusiv trimisul lui Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, și vicepreședintele JD Vance, urmează să participe la Conferința pentru Securitate de la Munchen, care se va desfășura între 14 și 16 februarie, unde se preconizează că va avea întâlniri cu cei doi oficiali americani, potrivit Biroului Președintelui.
The Telegraph a scris, miercuri, că „lumea modernă este lumea lui Donald Trump și a lui Vladimir Putin, iar Statele Unite nu mai sunt interesate să garanteze securitatea Ucrainei și a Europei”. Donald Trump a declarat că intenționează să se întâlnească cu dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin, deşi acesta desfăşoară un război brutal împotriva Ucrainei şi este acuzat de crime de război. Miercuri, președintele american a avut o discuţie la telefon cu Vladimir Putin, după care a transmis că amândoi au căzut de acord că vor „să oprească milioanele de morți care au loc în războiul dintre Rusia și Ucraina”.
Liderul rus l-a invitat pe președintele SUA să viziteze Moscova și și-a exprimat disponibilitatea de a primi în Federația Rusă oficiali americani în domenii de activitate care sunt de „interes reciproc, inclusiv privind reglementarea ucraineană”.