Paşaportul „Rusia liberă", planul ticluit de doi ruși celebri pentru a submina regimul Putin

0
Publicat:

Într-o mişcare îndrăzneaţă menită să consolideze apărarea Ucrainei împotriva agresiunii ruseşti, personalităţi proeminente ale opoziţiei ruse, Garry Kasparov şi Mihail Hodorkovski, au propus o iniţiativă revoluţionară cunoscută sub numele de planul paşaportului „Rusia liberă".

Cei doi şi-au prezentat în Politico viziunea de a mobiliza ruşii anti-Putin într-o comunitate unificată care să susţină valorile occidentale şi suveranitatea Ucrainei.

„Războiul din Ucraina este acum în al treilea an, iar sprijinul occidental pentru țară a slăbit periculos.

În timp ce Congresul Statelor Unite a adoptat un proiect de lege pentru ajutor după luni de negocieri neîntrerupte, asistența a venit cu întârziere – și cu costuri mari. Între timp, Rusia a profitat de deficitul de muniție al Kievului, intensificând dramatic bombardamentul orașelor cheie. UE, la rândul ei, a adoptat un pachet de apărare de mai multe miliarde de euro în martie, dar blocul rămâne profund divizat în ceea ce privește domeniul și tipul asistenței militare.

Având în vedere toate acestea, apelul s-a concentrat pe necesitatea de a oferi un sprijin adecvat care să permită Ucrainei să se apere pe câmpul de luptă. Acesta trebuie să rămână un domeniu cheie de atenție. Cu toate acestea, Occidentul are la dispoziție alte căi pentru a ajuta Ucraina să câștige - și acestea pot și trebuie explorate și ele“, susțin Kasparov și Hodorkovski.

„Vorbim în numele tuturor rușilor care cred în potențialul unei Rusii libere și democratice. Niciunul dintre noi nu s-a putut întoarce acasă de zeci de ani din cauza opoziției noastre față de regim. Din fericire, cu resursele disponibile, am reușit să ne înființăm noi case și vieți pentru noi și familiile noastre în Occident. Dar aceleași oportunități nu sunt disponibile pentru milioanele de ruși care, ca și noi, nu susțin sistemul criminal al lui Putin.

În acest moment critic al luptei pentru suveranitatea Ucrainei, avem ocazia să le oferim acestor ruși șansa de a face aceeași alegere morală pentru a rupe regimul Putin – și, făcând acest lucru, să mobilizăm o comunitate cheie pentru a ajuta Ucraina să învingă.

Să fim clari ce este în joc: libertatea și autodeterminarea a milioane de ucraineni și dreptul lor la integritate teritorială. Dar consecințele se extind cu mult dincolo de granițele unei țări. O victorie pentru regimul lui Putin ar fi un semn clar că democrațiile lumii nu sunt capabile să stea împreună într-o coaliție fermă pentru a-și susține valorile fundamentale și pentru a-și sprijini membrii aflați în nevoie.

Dar avem încă o oportunitate de a schimba rezultatul – dacă acționăm acum – și de a afirma că instituțiile și valorile democratice sunt mai puternice și mai durabile decât ceea ce oferă autoritarii.

Astfel, ca pas vital în lupta internațională pentru Ucraina și împotriva Putinismului, propunem crearea unei comunități unice, care funcționează armonios, de ruși pro-occidentali, care să servească drept o verigă crucială în rețeaua occidentală mai largă de opoziție împotriva regimului.

Practic, rușii care doresc să se alăture acestui grup ar trebui să semneze Declarația de la Berlin , care stabilește principiile cheie pentru o victorie ucraineană și o Rusie fără Putin. După trecerea verificărilor necesare, semnatarilor li se vor elibera documente care îi recunosc ca membri ai „Rusie Liberă”, care le-ar permite să obțină vize și să intre în toate țările participante la acord.

Acest lucru ar crea un stimulent puternic pentru ca mai mulți ruși să-l dezavueze pe Putin și să emigreze. Mulți dintre cei peste un milion de cetățeni care au părăsit deja Federația Rusă sunt foarte educați. Și cu cât „exodul creierelor” este mai mare, regimul lui Putin suferă, lăsându-i mai puține resurse intelectuale pentru a dezvolta noi tehnologii mortale și mai puțini soldați de trimis pe front.

Din păcate, rușii care și-au lăsat țara în urmă se trezesc adesea într-o stare de incertitudine și expuși riscului extrădării pe motive politice, trăind, în cea mai mare parte, în Georgia, Armenia, Turcia sau țări din Asia Centrală, neputând să se refugieze în Europa. Mulți s-ar alătura cu bucurie luptei împotriva lui Putin în mod deschis. Cu toate acestea, cu pașapoartele care expiră, rezidența incertă și nicio reprezentare, este practic imposibil.

Acești indivizi nu au nevoie de asistență economică – sunt pe deplin capabili să se întrețină singuri. Sistemul pe care îl propunem le-ar oferi oportunitatea de a se ajuta pe ei înșiși, pe familiile lor și Occidentul, susținând deschis și fără teamă lupta internațională împotriva Putinismului“, au explicat plicat Garry Kasparov şi Mihail Hodorkovski.

Pașapoartele Nansen, drept model

„Dacă ideea sună exagerat sau nepractic, indicăm un exemplu istoric care sugerează contrariul: pașapoartele Nansen, dezvoltate pentru apatrizii în haosul politic de după Primul Război Mondial, au fost emise de Liga Națiunilor după ce guvernul rus a revocat oficial cetăţenia a sute de mii de ruşi din străinătate. Numit după politicianul norvegian Fridtjof Nansen, principalul promotor al lor pe scena internațională, aproape jumătate de milion de pașapoarte Nansen au fost eliberate în timpul existenței lor de aproape două decenii. Iar biroul responsabil de funcționarea lor a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru munca sa în combaterea acestei crize masive de strămutare.

În timp ce paralela este imperfectă - așa cum sunt întotdeauna analogiile istorice - numărul tot mai mare de ruși nemulțumiți de regimul lui Putin din zilele noastre ar putea, în mod similar, să-și vadă viețile transformate de o astfel de recunoaștere internațională. Totuși, în ultimele zile, Norvegia, împreună cu Finlanda, au interzis intrarea turiștilor ruși (cu câteva excepții pentru călătorii esențiale și din motive umanitare). Și, deși măsura semnalează o poziție fermă împotriva războiului lui Putin, nu oferă nicio modalitate de a face distincție între rușii care se aliniază în spatele lui și cei care caută să îl renege. Aceasta nu face decât să sublinieze și mai mult necesitatea urgentă a unui mecanism juridic internațional pentru a face exact acest tip de distincție.

Pe măsură ce războiul continuă, trebuie să folosim toate resursele de care dispunem - militare, economice și juridice - pentru a ajuta Ucraina să învingă. Înființarea unei Rusii libere extrateritoriale, ca să spunem așa, cu recunoaștere internațională, ar marca un pas crucial spre victoria Ucrainei, schimbând dramatic balanța de putere în lupta dintre democrație și dictatură.

Nu ne putem eschiva de la adevărul că victoria Ucrainei implică înfrângerea totală a regimului lui Putin. Pașii pe care îi facem pentru a asigura viitorul Ucrainei sunt, de asemenea, pași care deschid calea pentru o Rusie liberă, corectă și democratică, aliniată cu Occidentul. Îi îndemnăm pe liderii lumii libere să ia în serios această propunere: să îi aducă pe rușii care gândesc la fel ca ei de partea lor în lupta actuală și, ca urmare, să îi integreze în țesătura democratică internațională“, se încheie apelul celor doi lideri proeminenți ai opoziției ruse.