Când va fi înmormântat Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice

0
Publicat:

Funeraliile fostului președinte sovietic, Mihail Gorbaciov, care a murit în noaptea de marți spre miercuri la vârsta de 91 ani, vor avea loc sâmbătă, 3 septembrie, conform anunțului făcut de fiica sa, conform agenției de presă ruse Interfax, citată de Reuters și EFE, potrivit Agerpres.

Mihail Gorbaciov a murit în noaptea de marți spre miercuri. FOTO GettyImages (Arhivă)

Ceremonia funerară va avea loc în Sala Coloanelor a Casei Sindicatelor din Moscova, același loc în care a fost depus și trupul lui Iosif Stalin la moartea acestuia, în anul 1953.  

Capela va fi deschisă publicului între 10:00 şi 14:00, orele Moscovei”, a afirmat un membru al Fundației Gorbaciov pentru agenţia EFE.  

Ultimul lider sovietic va fi înmormântat alături de soţia sa, care a murit în anul 1999. „Aceasta a fost o decizie a familiei”, menționează aceeaşi sursă. 

Conform anunțului fiicei lui Mihail Gorbaciov, înmormântarea va avea loc, totodată, sâmbătă, la cimitirul Novodevici din Moscova. 

Politicieni de rang înalt, poeți, membri ai familiei regale și intelectuali au fost înmormântați în acest cimitir de când a fost înființat, în secolul al XVI-lea, printre ei aflându-se și Boris Elțîn, primul președinte al Federației Rusiei și rivalul politic al lui Gorbaciov. 

Dintre președinții sovietici, Nikita Hrușciov este singurul înmormântat acolo, ceilalți fiind înmormântați lângă zidurile Kremlinului. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat anterior că președinția rusă va decide în cursul zilei de miercuri dacă fostul președinte sovietic va avea parte de funeralii de stat. 

Totodată, Peskov a mai menționat că președintele rus Vladimir Putin va decide, totodată, dacă va fi prezent la funeralii. 

Kremlinul l-a descris, miercuri, pe Mihail Gorbaciov drept un om de stat care a schimbat istoria lumii, însă a ținut să menționeze că „a vrut sincer să creadă că Războiul Rece se va încheia și că acest lucru va favoriza o perioadă de dragoste eternă între o nouă Uniune Sovietică și Occident. Acest romantism nu era justificat. Nu a existat o perioadă romantică, luna de miere nu a mers bine și s-a vădit setea de sânge a adversarilor noștri. E bine că ne-am dat seama la timp și am înțeles”.