Moscova, după ce Chișinăul a condamnat războiul din Ucraina: Renunță la neutralitate în favoarea agresiunii anti-ruse a Occidentului

0
Publicat:

Șeful Comitetului internațional al Consiliului Federației, camera superioară a Legislativului rus, susține că Rep. Moldova trece de la neutralitatea din Constituție la sprijinirea „poziției agresive” a Occidentului.

Karasin a venit cu o reacție după ce Chișinăul a condamnat războiul rus în Ucraina. FOTO: Arhivă

,,Din nou, vești tulburătoare de la Chișinău. Moldova continuă să se îndepărteze periculos de neutralitatea consacrata de propria Constituție. Parlamentul țării, la propunerea Partidului Acțiune și Solidaritate, unul pro-Occident, a adoptat așa-numita Declarație privind Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Acesta este un alt atac asupra noastră, în esență, sprijin nesăbuit pentru poziția agresivă occidentală”, a scris Grigori Karasin pe canalul său Telegram.

Oficialul rus a mai spus că astfel de acțiuni se înscriu în lista celor care „să aprindă isteria care a fost deja lansată în Moldova la sugestia Kievului cu evidentă tentă anti-rusă. În general, toate acestea sunt un simptom periculos de instabilitate în politica internă și externă a Republicii Moldova. Vom urmări cu atenție”.

Reacția acestuia a venit după ce, 55 de deputați PAS au votat joi declarația cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.  În aceeași zi, Ministerul rus de Externe a venit cu o reacție, cerând Republicii Moldova să pună capăt „retoricii de confruntare anti-ruse”. 

Ce prevede declarația votată de Parlamentul de la Chișinău?

Potrivit aleșilor poporului de la Chișinău, Rusia poartă din februarie 2014 un război ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei, amplificat opt ani mai târziu printr-o invazie la scară largă, acțiuni care, potrivit documentului, reprezintă ,,crime de război și o încălcare flagrantă, şi gravă a principiilor dreptului internaţional şi a angajamentelor internaţionale asumate de Federația Rusă”.

Deputații au cerut Rusiei să ,,înceteze imediat activitățile militare în Ucraina și să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul recunoscut la nivel internațional al Ucrainei”.

Aceștia susțin eforturile comunității internaționale privind fondarea unui tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei și tragerea la răspunderea pentru crime de război și pentru încălcările dreptului internațional umanitar comise de Federația Rusă și acoliții săi în Ucraina. De asemenea, documentul confirmă disponibilitatea autorităților Republicii Moldova de a acorda în continuare ajutor refugiaților ucraineni.

Anterior, Maia Sandu a solicitat liderilor din străinătate să ofere în continuare ajutor Ucrainei ca să câștige războiul cu Rusia, avertizând că în caz contrar pericolul se va extinde asupra mai multor state. 

Iar recent, liderul de la Chișinău a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova, în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus. 

Între timp, protestele antiguvernamentale au fost reluate la Chișinău, iar reprezentanții Kremlinului au negat că ar pregăti o lovitură de stat în țara vecină și au acuzat partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Rusia. Pe de altă parte, Moscova a lansat amenințări la adresa Chișinăului, dând exemplu ,,scenariul ucrainean”.