Păşesc în prăpastie când trec pragul internatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câţiva absolvenţi au revenit deja cu copiii lor în braţe la gimnaziul-internat numărul 3 din Chişinău

Absolvenţii instituţiilor rezidenţiale sunt abandonaţi de două ori în viaţa lor: mai întâi de părinţi, apoi de stat. Nefiind pregătiţi pentru viaţă, rămân pe drumuri sau cad pradă escrocilor.

Pentru copiii crescuţi în internate, la 18 ani începe calvarul. Nu primesc indemnizaţii fiindcă sunt majori şi, la fel ca şi ceilalţi cetăţeni, trebuie să se descurce singuri. Au dreptul la locuri de cazare în cămine, li se oferă burse şi alt ajutor din partea statului doar dacă sunt invalizi sau se înscriu la facultate.

Cei mai disperaţi îşi iau inima în dinţi şi se roagă de şefii instituţiilor pe care le-au absolvit să-i mai găzduiască o vreme până îşi găsesc ceva de lucru. Rămân în orfelinate, cu titlu de excepţie, doar cei care sunt în situaţii extrem de dificile. Aceşti tineri sunt discriminaţi atât de autorităţi, care nu le asigură ceea ce li se cuvine prin lege, cât şi de societatea care nu-i poate accepta din simplul motiv că nu au deprinderi de a trăi şi de a lua decizii pe cont propriu.

REVIN CU PRUNCII LA ORFELINAT
Maria B. (17 ani) a absolvit în această vară un gimnaziu-internat din Capitală. A venit plângând la directorul şcolii şi l-a implorat să o primească înapoi. Cine nu s-ar îndura şi ar arunca în stradă o femeie gravidă? „E un om bun şi mi-a permis să locuiesc o vreme aici. Mai departe nu ştiu ce va fi", ne-a mărturisit adolescenta.

Au fost lăsaţi să mai stea în internat şi Irina G. cu Daniel M., ambii de 19 ani, care au deja un bebeluş, deşi nu sunt căsătoriţi. El a încercat să lucreze ca zugrav, dar, când a aflat că nu are experienţă, angajatorul a refuzat să-l plătească. Din fericire, tinerii se descurcă, deocamdată, deoarece nu plătesc pentru chirie şi alimentaţie. Cel mai norocos este, totuşi, copilul lor care poate să crească alături de părinţi.

DREPTUL LA UN TRAI DECENT
Avocatul copilului Tamara Plămădeală susţine că statul este obligat prin Constituţie să le ofere acestor tineri spaţiu locativ. Centrul pentru Drepturile Omului pregăteşte acum trei dosare pentru a cere acest drept în instanţă. De cealaltă parte, autorităţile locale strâng din umeri şi dau vina, ca de obicei, pe lipsa de bani.

Tot ce pot face este să-i treacă în mod prioritar pe listele de aşteptare a apartamentelor sociale. Clara Caţ, şef-adjunct la Direcţia Municipală pentru Protecţia Drepturilor Copilului din Chişinău, spune că, după o pauză de mai bine de zece ani, aceşti tineri au primit doar trei apartamente în singurul bloc social construit în Capitală din '90 încoace, de pe strada Liviu Deleanu. Asta în timp ce peste 5.000 de copii din republică au statut de orfani.

În 2007, Consiliul Municipal a decis ca într-un bloc nefinisat al unui spital din strada Nicolae Costin să fie construite apartamente sociale pentru copiii abandonaţi sau orfani. Guvernul însă a stopat proiectul, pe motiv că edificiul este proprietate de stat şi l-a scos la licitaţie. O salvare este Centrul de plasament temporar „Vatra", unde absolvenţii de internate sunt cazaţi jumătate de an, iar în cazuri excepţionale - până la un an, timp în care sunt obligaţi să se angajeze. Din 2004 pe aici au trecut 173 de persoane.

UMILIŢI DE PATRONI
Lipsa spaţiului locativ nu e singura problemă a acestor oameni. Tamara Pisarenco, managerul Centrului „Vatra", afirmă că adesea absolvenţii internatelor sunt discriminaţi de angajatori. „Am avut cazuri când patronii, ştiind că sunt orfani, i-au bătut şi i-au alungat fără să plătească", povesteşte directoarea. Marina S. (21 de ani) a fost luată la lucru cu condiţia să muncească la negru. Direcţia Municipală pentru Protecţia Drepturilor Copilului a informat specialiştii de la Inspecţia Muncii şi abia după aceasta problema a fost rezolvată.

Orfanii nu sunt primiţi cu braţele deschise nici în instituţiile de învăţământ obişnuite. A trecut mult timp până Elena C., din oraşul Leova, a fost acceptată de colegii de liceu. Fetele chicoteau când o vedeau, făceau haz pe seama hainelor ieftine pe care le purta. „Lucrurile s-au schimbat când a intervenit asistentul social", menţionează Aliona Stepan, coordonatoarea unui proiect de orientare profesională a absolvenţilor de internate, elaborat de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului.

ADEMENIŢI CU O VIAŢĂ MAI BUNĂ
O altă adolescentă era batjocorită la şcoală pentru că la internat a fost învăţată să se spele doar o dată pe săptămână. Venind nepregătiţi într-o lume dură, absolvenţii internatelor cad uşor în mrejele răuvoitorilor. „Ei cred tot ce li se spune şi merg pe mâna oricui le propune o viaţă mai uşoară", explică Tamara Pisarenco. Unii sunt ademenţi la cerşit, pe care îl practică mai apoi împreună cu copiii lor. S-au întâmplat şi cazuri de trafic de persoane şi de explotare sexuală. ; Investigaţia a fost realizată în cadrul campaniei „Jurnaliştii pentru şanse egale şi diversitate", desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Egalitate şi Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova.

UNDE GĂSESC AJUTOR
Atunci când se simt discriminaţi, copiii orfani şi cei abandonaţi de părinţi pot să se adreseze la câteva instituţii: Centrul pentru Apărarea Drepturilor Omului (tel. 0800 2222), Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (242702), Linia Antidiscriminare (08003 8003), Centrul La Strada (0800 77777). Angajaţii acestor instituţii vă vor ajuta să vă apăraţi drepturile.