Marina Tauber: Ilan Şor este primul om din Moldova care a deconspirat schemele celor implicaţi în furtul miliardului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO partidulsor.md

Vicepreşedintele Partidului Şor, Marina Tauber, susţine că şeful său de partid, Ilan Şor, este primul om în istoria R.Moldova care a deconspirat schemele celor implicaţi în furtul miliardului, asta deşi decizia primei instanţe arată contrariul, că primarul de Orhei a fost implicat în fraudele bancare.

„Ilan Şor este primul om de afaceri şi, în genere, primul om în istoria ţării Republica Moldova, care a deschis schemele meschine a celor care au fost implicaţi în furtul miliardului (...) dumnealui fiind persoana care a oferit informaţia necesară pentru ca persoanele implicate şi vinovate în furtul miliardului să fie condamnaţi şi acum îşi ispăşesc pedeapsa. Vorbim despre ex-prim-ministrul Vlad Filat şi Veaceslav Platon”, a declarat Marina Tauber la dezbaterile electorale de la TVR Moldova.

Potrivit Marienei Tauber, denunţul lui Ilan Şor contra lui Vlad Filat, care a servit drept temei pentru ridicarea mandarului de deputat al ex-preşedintelui PLDM şi tragerea la răspundere penală a acestuia, este un exemplu de luptă împotriva corupţiei.

„Noi suntem mândri că reprezentăm partidul, liderul căruia a fost destul de curajos să ofere această informaţie”, a mai spus Tauber.

Amintim că Ilan Şor a fost reţinut pe 22 iunie 2016. Acesta este învinuit de spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari într-un dosar ce vizează devalizarea Băncii de Economii cu peste 5 miliarde de lei.

Ilan Şor a fost condamnat pe 21 iunie, de prima instanţă, la şapte ani şi jumătate de închisoare de tip semiînchis. Hotărârea de condamnare însă nu este definitivă, fiind aşteptată cea executorie a Curţii de Apel Chişinău. Până atunci, Ilan Şor se va afla în libertate, deoarece judecătorii nu i-au putut elibera un nou mandat de arest primarului de Orhei, pe motiv că el s-a aflat deja un an în arest, iar conform legislaţiei, termenul de arest nu poate fi mai mult de un an. 

Opoziţia de la Chişinău a criticat în mai multe rânduri guvernarea pe motiv că aceasta ar tărăgăna dosarul lui Ilan Şor, pentru a nu-l condamna pe primarul de Orhei şi pentru a-i permite să ajungă în funcţia de deputat.