Mai mulţi repetenţi decât absolvenţi. Cum explică profesorii rezultatele dezastruoase de la Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Candidaţii au susţinut Bacalaureatul în 104 centre de examinare Foto: Tudor Iovu

Doar 44% din cei 27.600 de candidaţi din acest an au luat BAC-ul, cea mai proastă situaţie fiind la matematică, fizică şi geografie. Numai 161 de absolvenţi au note de 9 şi 10, dintre care doar unul are media maximă.

Datele preliminare făcute publice de către ministrul Educaţiei, Maia Sandu, arată că rata medie de promovare la sesiunea de Bacalaureat din acest an a fost de 44%, în scădere faţă de 2013. Un singur elev din toţi cei 27.597 înscrişi la BAC a luat 10 pe linie, 161 de elevi au obţinut note mai mari de 9, în timp ce 1.189 de candidaţi au medii peste 8.

„Atitudinea societăţii s-a schimbat faţă de anul trecut, iar sesiunea de Bacalaureat n-a mai fost atât de politizată. Am înregistrat o scădere drastică a tentativelor de fraudare. Dacă anul trecut au fost 1.133 de încercări, în acest an au fost descoperite doar 161“, a declarat Maia Sandu. Din estimările Ministerului Educaţiei reiese că rata de promovare în această sesiune este cea mai mică din ultimii opt ani. Ministrul a precizat însă că elevii care au promovat această sesiune de Bacalaureat sunt pregătiţi pentru studiile universitare, indiferent dacă vor să se specializeze în ţară sau în străinătate.

Picaţi încă o dată

Potrivit oficialului, 22% dintre candidaţi sunt restanţieri de la sesiunea de Bacalaureat de anul trecut, peste jumătate având de susţinut repetat o singură materie. Chiar şi aşa, majoritatea nu au promovat nici în acest an.

Materiile cu cele mai multe note mari în acest an sunt istoria românilor şi cea universală şi limba română. La polul opus sunt matematica, cu un contingent numeros de elevi picaţi, şi fizica.

Mai mulţi elevi au recunoscut că subiectele, în special cele de la materiile exacte, au fost destul de dificile. „Examenele au fost bine monitorizate, iar subiectele au fost cam complicate. A fost destul de greu, dar m-am descurcat şi asta mă bucură“, spune Adrian Cuţitaru, care a susţinut BAC-ul la Liceul „Petru Rareş“ din Chişinău.

„Anul trecut am picat proba de matematică. Aşa că a trebuit să mai dau o dată testul la această materie. Pentru mine a fost destul de complicat, mai ales că în timpul anului am lucrat şi-am acordat mai puţin timp învăţatului“, recunoaşte Iacob Golban, care a susţinut examenul de maturitate la centrul de BAC de la  Gimnaziul „Mihai Eminescu“ din Teleneşti. „Bacalaureatul a fost ca şi în anii precedenţi. Cine a învăţat a scris, cine nu - nu. Testele n-au fost grele, doar că la matematică baremul mi s-a părut aiurea“, a menţionat şi Luminiţa Popovici, de la acelaşi centru de BAC.

Dau vina pe subiecte

Unii specialişti din educaţie cred că numărul mare de elevi picaţi la matematică este şi o consecinţă a felului cum sunt formulate subiectele, dar şi a filtrelor de securitate impuse de Ministerul Educaţiei pentru prevenirea tentativelor de copiere. „Am avut două centre de Bacalaureat şi 650 de candidaţi, în total, la această sesiune. Cele mai mici note au fost la geografie şi matematică. Am înţeles de la profesorii care-au văzut subiectele că nivelul de dificultate a fost mai mare ca de obicei şi că unii termeni din subiectele de matematică au fost formulaţi atipic. Elevii au avut nevoie de mai mult timp pentru a înţelege aceste subiecte“, a opinat Vera Tănase, şefă adjunctă a Direcţiei Învăţământ din Hânceşti.

Promovare la limită, la Cahul

La Cahul, din toate cele 3.252 de teste verificate, 20% au fost notate sub media de promovare. Restul de 80% au obţinut medii de trecere şi numai 1,35% sau 44 de lucrări au fost notate cu 9 şi 10. „Faţă de 2013, anul acesta sunt mai multe note mici. Această experienţă ne arată că strategia didactică trebuie ajustată fiindcă elevii au luat note bune în timpul anului, iar acum, la BAC, s-au trezit că au picat şi nu-şi pot explica de ce“, a declarat şefa adjunctă a Direcţiei Învăţământ din Cahul, Liubovi Holostenco.

Nici la Glodeni situaţia n-a fost una mai bună - din totalul lucrărilor celor care au susţinut Bacalaureatul la Liceul „Vasile Coroban“, una singură a fost notată cu 10. „De data aceasta a fost mai dificil, fiindcă elevii au fost verificaţi cu detectorul de metale, ceea ce le-a dat mai multe emoţii şi le-a sustras atenţia de la subiecte. Cele mai mici note au fost la matematică, la limba engleză şi la geografie, materie la care peste jumătate au picat“, a dezvăluit Zinaida Stoica, şefa centrului de BAC din liceu.

Elevii care au picat această sesiune se pot înscrie la examenele suplimentare ce vor avea loc între 16 şi 23 iulie. Pentru a fi înscrişi în „prelungirile“ probelor de maturitate, ei trebuie să depună o cerere la centrul de Bacalaureat de care aparţin, până pe 8 iulie.

Ce note au fost anul trecut

Anul trecut 58% dintre candidaţi au promovat sesiunea de Bacalaureat. Patru dintre ei au obţinut 10 pe linie, 212 au terminat cu media mai mare de 9 şi aproape 2.000 au reuşit să obţină peste 8. Potrivit Ministerului Educaţiei, nota medie a celor peste 107.000 de teste au fost 6,07, în timp ce majoritatea notelor au fost între 5 şi 8. Ca şi în acest an, cele mai mici note au fost obţinute la matematică şi fizică, la polul opus s-au situat însă istoria românilor şi cea universală, chimia şi limba rusă.