Explorarea geologică de către Frontera Resources va afecta negativ mediul ambiant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO cotidianul.ro

Experţii susţin că metodele folosite la explorarea geologică a 40% din teritoriul Republicii Moldova de către compania americană Frontera Resources International ar putea avea un impact negativ iremediabil asupra mediului ambiant.

 Într-o conferinţă de presă la IPN, economistul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Sergiu Gaibu a spus că în contractul încheiat între autorităţi şi compania americană este vorba de explorarea geologică cu ulterioara exploatare nu doar a gazelor naturale, ci a hidrocarburilor, în această categorie intrând şi gazele de şist, ceea ce ar reprezenta o problemă în contextul în care mai mult de 80% din teritoriul care urmează a fi explorat este populat.

Sergiu Gaibu spune că autorităţile informează greşit când spun că este vorba doar gaze naturale. În contract este stipulată noţiunea de hidrocarburi, în această categorie întră şi gazele de şist. Hidrocarburile se extrag prin fracţionare hidraulică, procedeu care ar avea un impact nociv pentru natură.

„Trebuie să fie specificate clar metodele inofensive de extracţie a acestor zăcăminte şi comunicate atât populaţiei, cât şi autorităţilor publice locale, care ulterior vor avea de explicat de ce până la urmă se acceptă explorări prin metode nedorite. Nu am vrea ca oamenii să fie supuşi riscurilor, de aceea vrem mesaje şi informaţii tehnice clare, inclusiv indicate în contract”, a notat Sergiu Gaibu.

Expertul Sergiu Ungureanu spune că fracţionarea hidraulică este cea mai ieftină şi cea mai utilizată metodă de extragere a gazelor de şist, în special în zonele nepopulate, dacă însă această metodă va fi admisă spre a fi aplicată în Republica Moldova vor apărea probleme ecologice grave.

„Riscăm să ne pierdem resursele de apă, pentru că pânza de apă freatică va fi afectată în primul rând. În fântâni nu va mai fi apă potabilă, dar şi calitatea sectorului agricol, a alimentelor se va înrăutăţi. Riscăm să ajungem la o catastrofă ecologică, dacă nu vom opri aceste acţiuni acum”, a adăugat Sergiu Ungureanu.

Totodată, prevederile contractuale sunt permisive vizavi de utilizarea substanţelor toxice sau inflamabile, compania contractantă fiind obligată doar să „reducă folosirea substanţelor toxice” şi nu să excludă definitiv utilizarea lor. Contractul mai este lipsit şi de specificarea sancţiunilor ce pot fi aplicate în cazul în care mediul înconjurător va fi afectat negativ. În acelaşi context, în contract se stipulează că toate zăcămintele aparţin statului, iar în zona unde se preconizează a fi efectuate lucrări, 85% din terenuri sunt deja private.

„În contract trebuie să fie expres indicat că compania trebuie să negocieze în mod individual cu fiecare proprietar de suprafaţă de teren aspectele ce ţin de modul de exploatare. Intervenţia statului în vederea exproprierilor este contrară normelor clasice de utilizare a astfel de terenuri”, a menţionat Sergiu Gaibu.

Experţii Centrului Analitic Independent Expert-Grup cer autorităţilor suspendarea contractului de concesionare a lucrărilor de explorare geologică a 40% din teritoriul Republicii Moldova de către compania americană Frontera Resources şi evaluarea concursului de concesionare. Ei au înaintat un apel public Guvernului şi Ministerului Mediului, ca reacţie la o serie de nereguli identificate.