Cinci şefi de la Primăria Capitalei într-un singur dosar penal. S-au grăbit să avizeze recepţia finală a unui bloc care nu este încă gata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocul se află în sectorul Ciocana al Capitalei

Câţiva funcţionari de la Primăria Chişinău sunt acuzaţi că au avizat recepţia finală a unui bloc care nu este încă gata. Cei cinci, printre care viceprimarul Nistor Grozavu, pretorul sectorului Ciocana Galina Bostan şi arhitectul-şef al Capitalei Vladimir Modârcă, au permis, în iunie 2011, companiei Ecosem Grup să dea în exploatare un complex locativ destinat veteranilor războiului de la Nistru.

Funcţionarii au trecut însă cu vederea că blocul nu era gata. Firma de construcţii urma să mai racordeze la gaz circa 30 de apartamente, să finalizeze lucrările la reţeaua de termoficare şi de alimentare cu apă caldă a casei şi să instaleze sistemul antiincendiar. În total, oamenii legii au depistat 14 încălcări.

Ofiţerii anticorupţie au descins la sediul companiei de construcţii, de unde au ridicat mai multe documente ce ar demonstra că angajaţii Primăriei şi-au depăşit atribuţiile de serviciu. „Este un caz fără precedent. Felul în care au fost încălcate normele este strigător la cer. Mâine, Doamne fereşte, dacă aici are loc un incendiu, cine va răspunde?", s-a întrebat Bogdan Zumbreanu, şeful Direcţiei urmărire penală a Centrului Anticorupţie.

Bombă cu ceas

Cazul a ajuns în atenţia CCCEC după ce mai mulţi locatari au depus plângeri. „Conducerea companiei ne-a spus verde-n faţă că blocul le aparţine şi fac ce vor. Nu vă daţi seama cât de periculos este ca într-un bloc să fie câte o butelie de gaz în fiecare apartament", s-a plâns Viorica Ursu, şefa asociaţiei de locatari.


De cealaltă parte, viceprimarul spune că aceeaşi oameni l-au implorat să grăbească lucrurile. „Un grup de locatari umbla pe aici în genunchi pentru ca blocul să fie recepţionat mai repede. Este o încercare de a transfera un conflict intern pe seama Primăriei", s-a apărat Nistor Grozavu.

Oamenii legii spun însă că asta nu e o scuză. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, responsabilii de la Primărie riscă de la şase la zece ani de închisoare. Deocamdată, procurorii nu au probe că aceştia ar fi primit bani pentru a semna procesul-verbal de dare în exploatare.

Conducerea companiei Ecosem Grup nu a fost de găsit pentru a da o replică la acuzaţiile aduse.

300 dolari metrul pătrat

În 2006, 120 de familii membre ale Asociaţiei Veteranilor au plătit câte 300 de dolari per metru pătrat pentru apartamentele din blocul de pe strada Nicolae Sulac 8. Terenul de 0,49 hectare a fost acordat companiei gratuit de către Primăria Chişinău.