Boschetarii, la „muncă“ pe orice vreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valera (în jur de 50 de ani) face zilnic slalom printre mașini pentru a-și câștiga existența FOTO DE EDUARD BÂZGU

După Hramul Chişinăului, oraşul s-a umplut din nou de cerşetori. Poliţia nu-i mai goneşte, aşa că bieţii vagabonzi şi-au reocupat locurile la colţuri de stradă, cu mâna întinsă la pomana trecătorilor. În Capitală trăiesc circa 3.000 de oameni ai străzii, conform unor estimări neoficiale. Autorităţile vorbesc însă de 1.200.

Cerşetorii nu pot sta acasă duminica, chiar de plouă şi frigul te pătrunde până la oase. Socoteala e simplă - oamenii merg la biserică în această zi şi după slujbă sunt mai darnici. Aşa că ieri Chişinăul s-a umplut de boschetari, iar poliţiştii i-au lăsat să-şi facă meseria în pace.

La sermaforul de la intersecţia străzilor Vasile Alecsandri şi Alexei Mateevici l-am reîntâlnit pe Valera. Bărbatul, care pare să aibă vreo 50 de ani, cerşeşte acolo de ani de zile. Nu are picioare. Se deplasează printre maşini în cărucior, riscându-şi viaţa pentru nişte bănuţi. Şoferii trebuie să fie atenţi să nu-l doboare.

MORT SUB ROŢILE MAŞINII

Anul trecut, un alt sărman în scaun cu rotile a fost lovit mortal de un automobil, pe aceeaşi stradă, câteva intersecţii mai la vale. S-ar fi dezechilibrat şi a căzut din cărucior, iar un şofer nu l-a observat şi a trecut peste el, au constatat agenţii de circulaţie.

Valera însă nu se teme de nimic. Petele albe de pe faţă şi urechile mâncate de şobolani nu pot să nu trezească mila şoferilor care staţionează la semafor. De câteva ori pe zi, de el se apropie o femeie blondă, de vreo 50 de ani, invalidă şi ea, dar care poate merge, şi-i ia banii. Când a observat că-i facem poze bărbatului, femeia flutură ameninţător cu bastonul: „E omul meu, nu-l fotografia. Îţi f... una peste aparat şi nimeni n-o să mă tragă la răspundere". În timp ce nevastă-sa autodeclarată se chinuia să fugă după noi, Valera îşi continua liniştit îndeletnicirea, căci tocmai era roşu la semafor.

La o altă intersecţie, în altă parte a Capitalei, pe strada Vârnav colţ cu Testemiţanu, am mai întâlnit un cerşetor fără picioare. Nici acesta nu s-a dovedit a fi prea prietenos. L-am întrebat de când e calic, dar ne-a răspuns cu o înjurătură.

„CURĂŢENIE" DE HRAM

Poliţiştii au avut grijă ca pe 14 octombrie, de Ziua Chişinăului, oraşul să fie „curăţat" de cerşetori. Cu o zi înainte, oamenii legii au făcut raiduri pe străzi, în internet cafe-uri, prin clădirile părăsite, acolo unde ştiu că-şi au adăpostul boschetarii. „Am identificat 42 de minori, pe care i-am dus la Centrul de plasament temporar", a spus Ruslan Peşu, şef al Serviciului minori din cadrul Comisariatului General de Poliţie. Au ajuns în plasa poliţiei şi vagabonzi maturi. În trei zile au fost reţinute 32 de persoane.

E rentabil să cerşeşti la colţ de stradă

Persoanele care vagabondează nu pot fi trase la răspundere, conform legislaţiei noastre. „Pot doar să fie reţinute la Centrul de triere pentru stabilirea identităţii, iar peste trei ore trebuie să fie eliberate", spune Igor Calugari, şeful centrului de triere a persoanelor fără adăpost. Chiar dacă unii sărmani îşi pun viaţa în pericol, cerşind la intersecţii, Dana Andronic, ofiţer de presă la Poliţia Rutieră, susţine că agenţii de circulaţie pot doar să-i ia de pe carosabil şi să-i ducă pe trotuar.

„Legislaţia nu prevede sancţiuni dure pentru aceste persoane. Se pot alege doar cu o amendă de 400 de lei", a explicat Ruslan Peşu, şeful Serviciului minori de la CGP. Potrivit Poliţiei, un cerşetor câştigă zilnic circa 600 de lei.

Un pat şi un prânz cald

În perioada rece a anului în Chişinău activează Centrul de găzduire şi orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil, aflat pe strada Haltei, 2. Aici pot găsi un pat curat şi un ceai cald persoanele care nu au unde să doarmă. Înainte de a fi primiţi, boschetarii trebuie să meargă le Centrul de triere, unde li se confirmă identitatea, să-şi facă examen radiologic şi să dea analiza generală a sângelui. Mulţi însă preferă să doarmă prin subsoluri decât să se conformeze regulilor impuse de Centrul municipal. Cu toate acestea, când se răceşte timpul, dormitoarele sunt arhipline. „O altă nemulţumire a vagabonzilor este că în instituţie este categoric interzis consumul de alcool. Nu sunt bineveniţi nici cei care au băut în altă parte", precizează Iurie Ursu, directorul Centrului. Maxim aici pot fi găzduite 80 de persoane.