VIDEO Sud-coreenii se închid singuri în închisoare pentru a scăpa de problemele cotidiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ndtv.com

Pentru cei mai mulţi oameni, închisoarea este un loc de unde trebuie să scapi. Însă pentru sud-coreenii care au nevoie de o pauză de la problemele cotidiene, o zi într-o închisoare „falsă” reprezintă scăparea.

„Închisoarea îmi oferă un sentiment de libertate,” a spus Park Hye-ri, o funcţionară de 28 de ani care a plătit 90 de dolari pentru a petrece 24 de ore închisă într-o închisoare falsă.

Din 2013, centrul „Închisoarea dinăuntrul meu” din nord-estul provinciei Hongcheon a găzduit peste 2.000 de „deţinuţi”, mare parte dintre ei lucrând în birouri şi având activităţi stresante sau fiind studenţi ce caută o scăpare de la cultura exigentă a Coreii de Sud, potrivit Reuters.

„Eram prea ocupată,” a spus Park din celula ei de cinci metri pătraţi. „Nu ar trebui să fiu aici, acum, având în vedere câtă muncă mai am de făcut. Dar am decis să fac o pauză şi să-mi amintesc de mine însămi pentru a avea o viaţă mai bună.”

Regulile închisorii sunt stricte. Nu se discută cu alţi deţinuţi. Nu sunt permise telefoanele mobile sau ceasurile.

Clienţii primesc o uniformă albastră de închisoare, o saltea de yoga, un set de ceai, un pix şi un caiet. Ei dorm pe podea. Există o mică toaletă în cameră, dar fără oglindă.

Meniul include cartofi dulci la abur şi un shake de banane pentru cină şi un terci de orez pentru micul-dejun.

Co-fondatoarea Noh Ji-Hyang a spus că închisoarea falsă a fost insiprată de soţul ei, un procuror care lucrează adesea şi câte 100 de ore pe săptămână.

„El a zis că ar prefera să stea într-o carceră timp de o săptămână ca să se odihnească şi să se simtă mai bine,” a declarat Ji-Hyang. „Acesta a fost începutul.”

În 2017, sud-coreenii au lucrat în medie 2.024 de ore, cele mai multe după Mexic şi Costa Rica, potrivit unui sondaj care a fost făcut în 36 de ţări de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Noh spune că unii dintre clienţi sunt sceptici şi ezită să petreacă 24 sau 48 de ore într-o celulă la început. 

„După ce stau o zi în închisoare, oamenii spun << Asta nu e o închisoare, închisoarea adevărată e unde ne întoarcem>>”, a spus ea.