Veşti proaste pentru SUA din Irak. Două liste antisistem, pe primele locuri în alegerile legislative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile din Irak au fost considerate o competiţie între candidatul Iranului şi actualul premier susţinut de America. Rezultatele parţiale ale alegerilor parlamentare din Irak sugerează că alianţa influentului cleric şiit Muqtada al-Sadr a câştigat primul loc, urmată de alianţa şiită sprijinită de Iran a comandantului de miliţie Hadi al-Amiri, în vreme ce blocul premierului Haidar al-Abadi s-a situat pe locul al treilea.

În alegerile din 12 mai, Alianţa Revoluţionarilor pentru Reforme în frunte cu Sadr a obţinut un rezultat deosebit de bun în capitala Bagdad, au spus autorităţile electorale. Alianţa Victoriei condusă de premierul Abadi pare să fi înregistrat rezultate proaste în majoritatea provinciilor şiite, care i-au oferit sprijin în trecut.

Cele două liste antisistem au creat o surpriză în Irak, plasându-se în fruntea alegerilor legislative şi devansând-o pe cea a premierului aflat la sfârşit de mandat Haider al-Abadi, potrivit rezultatelor parţiale oficiale obţinute de AFP în noaptea de duminică spre luni.

Alianţa inedită dintre liderul religios şiit Moqtada Sadr şi comunişti asupra unui program anticorupţie (Marşul pentru reforme) s-a clasat pe primul loc în şase din 18 provincii şi pe locul doi în alte patru.

Alianţa Victoriei, o listă a foştilor membri ai Hachd al-Chaabi (Unităţile de mobilizare populară), aliat crucial al armatei în victoria împotriva grupării Stat Islamic (SI), s-a clasat în frunte în patru provincii. Această listă, pe care figurează numeroşi responsabili apropiaţi de Iran, s-a clasat pe locul doi în alte opt provincii.

Abadi, susţinut de comunitatea internaţională, este devansat în toate provinciile cu excepţia Ninive, a cărei capitală este Mosul, fostul fief central al SI în Irak unde Abadi a anunţat, în iulie 2017, "eliberarea".

Într-o primă fază, diferiţi responsabili politici au clasat formaţiunea premierului pe primul lor, atribuindu-i în jur de 60 de locuri în parlament.

Cu toate acestea, cifrele s-ar mai putea schimba, pentru că nu ţin cont de voturile a aproape 700.000 de membri ai forţelor de securitate irakiene, precum şi de buletinele de vot ale aproape un milion de irakieni ce locuiesc peste hotare.