SUA se pregătesc pentru un posibil atac asupra Iranului. Trump: „S-ar putea să o fac. S-ar putea să nu o fac. Nimeni nu știe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Donald Trump menține suspansul la nivel mondial în privința unei posibile implicări a Statelor Unite în bombardamentele Israelului asupra instalațiilor nucleare iraniene, în contextul în care conflictul Israel-Iran a intrat joi în a șaptea zi.

Bombardamente la Teheran FOTO: Profimedia

Oficiali de rang înalt ai SUA se pregătesc pentru posibilitatea unui atac asupra Iranului în zilele următoare, potrivit unor surse familiare cu situația, un semn că Washingtonul își pune la punct infrastructura necesară pentru a intra direct într-un conflict cu Teheranul, informează Bloomberg.

Situația este încă în evoluție și se poate schimba, au declarat sursele, care au cerut anonimatul pentru a discuta despre discuțiile confidențiale. Unele dintre aceste persoane au menționat posibile planuri pentru un atac în weekend. De asemenea, liderii de la câteva agenții federale importante au început să se pregătească pentru o astfel de acțiune, a spus una dintre surse, scrie Mediafax.

De câteva zile, președintele Donald Trump a evocat în mod public ideea de a ordona un astfel de atac asupra Iranului, care este angajat într-un război cu Israelul de aproape o săptămână.

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a spus miercuri că ţara sa nu se va preda „niciodată” Israelului, care şi-a intensificat atacurile aeriene împotriva Iranului.

Wall Street Journal: Trump a aprobat planurile de atac asupra Iranului, dar nu a dat încă ordinul final

Vorbind cu reporterii în fața Casei Albe, Trump a refuzat să spună dacă a luat o decizie în privința unei eventuale participări a SUA la campania militară a Israelului. „S-ar putea să o fac. S-ar putea să nu o fac. Adică, nimeni nu știe ce voi face”, a declarat el.

Miniștrii de Externe ai Germaniei, Franței și Marii Britanii plănuiesc să se întâlnească vineri la Geneva cu omologul lor iranian, în încercarea de a convinge Iranul să garanteze ferm că programul său nuclear va fi folosit exclusiv în scopuri civile, a declarat pentru Reuters o sursă diplomatică germană.

Între timp, în pofida eforturilor diplomatice, miercuri, unii locuitori ai Teheranului, un oraș cu 10 milioane de locuitori, au blocat autostrăzile părăsind orașul în căutarea unui refugiu față de intensificarea atacurilor aeriene israeliene.

Potrivit Wall Street Journal, Trump le-a spus consilierilor de rang înalt că a aprobat planurile de atac asupra Iranului, dar că amână emiterea ordinului final pentru a vedea dacă Teheranul va renunța la programul său nuclear.

Întrebat dacă crede că regimul iranian ar putea cădea în urma campaniei israeliene, Trump a răspuns: „Sigur, orice se poate întâmpla.”

Referindu-se la distrugerea centrului de îmbogățire a uraniului de la Fordo, Trump a spus: „Suntem singurii care avem capacitatea să facem asta. Dar asta nu înseamnă că o voi face”.

Trump și-a întrebat consilierii dacă bombele americane pot distruge instalația nucleară Fordo din Iran

Președintele american Donald Trump i-a întrebat pe consilierii săi militari dacă bombele penetrante de tip Massive Ordnance Penetrator (MOP), cu o greutate de aproape 14 tone, ar putea distruge instalația nucleară Fordo din Iran, relatează Axios.

Aceste bombe speciale, cunoscute și sub codul GBU-57, sunt proiectate pentru a pătrunde în fortificații subterane foarte adânci și fac parte din arsenalul american. Israelul nu deține nici aceste bombe și nici bombardierele capabile să le transporte și să le lanseze.

Instalația Fordo este construită în subteran, la o adâncime considerată inaccesibilă pentru armamentul aerian israelian.

Doar bombardierul strategic B-2 poate transporta două bombe GBU-57 MOP. Prima bombă face un crater, iar a doua pătrunde şi detonează cu întârziere pentru a distruge obiectivul.

Oficiali ai Pentagonului i-au transmis lui Trump că ei cred că bombele ar putea funcționa asupra instalației Fordo, deși nu este clar dacă Trump este la fel de convins, potrivit Axios.

Aceste bombe nu au fost niciodată utilizate în luptă reală, ci doar în teste.

Israelienii le-au spus oficialilor americani că, deși nu pot distruge Fordo cu bombe, ar putea „face asta cu oameni”, se arată în raport, citând un oficial american.

SUA mută unele nave militare din Orientul Mijlociu care ar putea fi vulnerabile la un posibil atac iranian

Armata americană a mutat unele avioane și nave din baze situate în Orientul Mijlociu care ar putea fi vulnerabile în fața unui posibil atac iranian, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani.

Oficialii, care au vorbit sub protecția anonimatului, au spus că această mutare face parte din planurile de protecție a forțelor americane. Ei au refuzat să precizeze câte avioane sau nave au fost relocate și către ce destinații.

Unul dintre oficiali a declarat că navele marinei americane au fost mutate dintr-un port din Bahrain, unde este amplasată Flota a 5-a a armatei, iar avioanele care nu se aflau în adăposturi fortificate au fost relocate de la baza aeriană Al Udeid din Qatar.

„Nu este o practică neobișnuită. Protecția forțelor este prioritatea,” a spus oficialul.

Asta se întâmplă în contextul în care președintele american Donald Trump menține suspansul internațional în privința unei posibile implicări a SUA în bombardamentele Israelului asupra instalațiilor nucleareiraniene, în timp ce locuitorii capitalei Iranului părăsesc în masă orașul.

Armata israeliană anunță o serie de atacuri în curs de desfășurare la Teheran

Forțele militare israeliene au declarat că desfășoară în prezent o serie de atacuri țintite asupra capitalei iraniene, Teheran, precum și în alte regiuni din Iran, anunță Reuters.

Atacurile aeriene lansate de Israel asupra Iranului în ultima săptămână au reușit să încetinească programul nuclear iranian cu câteva luni, potrivit a două surse NBC.

Armata israeliană avertizează iranienii să evacueze zona reactorului de apă grea de la Arak

Armata israeliană (IDF) a avertizat locuitorii orașelor Arak și Khondab, din centrul Iranului, să evacueze zona pentru siguranța lor. Un reactor de apă grea se află la periferia orașului Khondab.

IDF a transmis, într-o declarație în limba farsi, că desfășoară operațiuni în zonă asupra infrastructurii militare iraniene.

Apa grea ajută la răcirea reactoarelor nucleare, însă produce plutoniu ca produs secundar, care poate fi utilizat în arme nucleare. Acest lucru ar oferi Iranului o altă cale către fabricarea bombei, pe lângă uraniul îmbogățit, dacă Teheranul ar decide să urmărească dezvoltarea unei astfel de arme.

Iranul a fost de acord, prin acordul nuclear din 2015 încheiat cu marile puteri ale lumii, să reproiecteze această instalație pentru a reduce îngrijorările legate de proliferare nucleară.

Australia începe evacuările din Israel

Guvernul australian a demarat evacuarea cetățenilor săi din Israel pe fondul escaladării conflictului din Orientul Mijlociu, în timp ce aproximativ 3.000 de australieni s-au înregistrat pentru asistență în regiune, potrivit unui anunț făcut joi de ministrul de externe Penny Wong.

Într-o conferință de presă susținută la Canberra, Wong a confirmat că un prim grup restrâns a fost evacuat miercuri pe cale terestră, iar autoritățile lucrează pentru a facilita mai multe astfel de traversări în următoarele 24 de ore, într-un context considerat „tot mai periculos” , informează CNN.

„Situația este extrem de riscantă și stresantă. Ne concentrăm pe tot ce putem face pentru a-i ajuta pe australienii din regiune”, a declarat Wong.

Australia menține apelul către Iran de a renunța la orice program nuclear militar și de a reveni la masa negocierilor. „Iranul are de ales. Ar trebui să opteze pentru dezangajare și dialog”, a adăugat oficialul.

Iranul a susținut constant că programul său nuclear are doar scopuri pașnice.