Ploile care s-au abătut asupra Kenyei au dus la ruperea unui baraj. Cel puţin 32 de morţi şi sute de case distruse VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 32 de oameni au murit înecaţi în urma ruperii unui baraj în Kenya, în apropiere de oraşul Solai, la aproximativ 200 km nord-vest de Nairobi. Apa a provocat "daune enorme", inundând două sate potrivit unui nou raport al serviciilor guvernamentale. Zidurile barajului Patel s-au rupt iar apa a luat stâlpi pentru electricitate, sute de case şi clădiri, inclusiv o şcoală primară.

Ruperea barajului a fost cauzată de ploile abundente care au lovit Africa de Est în ultimele două luni, afectând un total de aproape un milion de oameni.

Numai în Kenya înainte de dezastrul de miercuri noaptea, aceaste precipitaţii au făcut 132 de decese din martie şi a provocat deplasarea a peste 220.000 de oameni, a anunţat guvernul kenyan.

În regiunea Nakuru, unde se află barajul, în inima văii Rift, se află mii de ferme a căror producţie, inclusiv florile, este exportată aproape în întregime în Europa. Aici au fost construite numeroase rezervoare de apă în ultimii douăzeci de ani pentru a iriga câmpurile şi pentru a susţine dezvoltarea horticulturii.

Guvernatorul Lee Kinyanjui a declarat că 450 de case au fost afectate de inundaţii, iar inginerii au fost trimişi să inspecteze alte trei baraje. 

Kenya are două sezoane de ploi în fiecare an: unul scurt, între octombrie şi decembrie, şi unul lung, între martie şi iunie. Ultimele trei sezoane au fost sărace în precipitaţii, dar în cel în curs s-au înregistrat ploi torenţiale care s-au abătut asupra unei mari părţi din ţară şi din restul Africii de Est.