Pelerinaj pe fond de tensiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Musulmanii venerează în aceste zile cel de-al cincilea pilon al Islamului, o obligaţie pe care orice credincios trebuie să o îndeplinească măcar o dată în viaţă.

Aproape 2,5 milioane de credincioşi musulmani sunt aşteptaţi să ajungă până sâmbătă la Mecca, pentru a  celebra, între 7 şi 11 decembrie, cea mai importantă sărbătoare a Islamului.

Pelerinajul a început pentru unii musulmani în urmă cu mai mult de o lună, moment în care din toate colţurile lumii, credincioşii au plecat către locurile sfinte, pentru a străbate drumul lui Mohamed până la Mecca.

Credincioşii se adună la Mecca la Marea Moschee Al-Masjid al-Haram, reconstruită în 1992 pentru a putea cuprinde 1,5 milioane de persoane.

Pelerinii săvârşesc aici Tawaf, de şapte ori, şi Saiy, de la Safa la marwah, tot de şapte ori. Saiy simbolizează căutarea apei de către Hajar, soţia lui Abraham. Punctul central al haj-ului este urcarea muntelui Arafat, locul ultimei predici a profetului Mohamed. 
 
Peste două milioane de pelerini au participat la sărbătoare în 2007, însă anul acesta organizatorii aşteaptă ca aproape 2,5 milioane de credincioşi să se adune pentru a se ruga împreună în oraşul sfânt.

Pelerinii călătoresc de obicei în grup, ca o expresie a unităţii. Sărbătoarea musulmană reprezintă o oportunitate financiară extraordinară pentru companiile aeriene şi chiar navale, pentru care în aceste zile recesiunea economică este înlocuită de profituri uriaşe.

Medina, prima oprire

Prima oprire pe traseul „oficial” are loc la Medina, oraşul profetului. Conform unui raport dat publicităţii de Comitetul Haj, peste 800.000 de persoane s-au rugat aici, în urmă cu trei zile. Aceştia s-au rugat pentru profetul Mohamed, la una dintre moscheile considerate sfinte de către Islam.

Cei mai mulţi pelerini care au ajuns la Medina sunt din India (aproape 30.000), urmaţi de credincioşii din Pakistan (aproape 20.000) şi Egipt (peste 12.000). Evenimentul nu a fost lipsit de incidente. Astfel, 88 de pelerini din Oman au ajuns în stare gravă la spital, după ce s-au otrăvit cu mâncare.

Mina – Arafat – Muzdalifah

În prima zi oficială a Hajj-ului, musulmanii se opresc în oraşul Mina, aflat la aproximativ trei kilometri de Mecca. Pelerinii campează aici, unde fac cunoştinţă cu alte grupuri de musulmani, venite din alte zone ale lumii.

Conform învăţăturilor Coranului, Mina, alături de alte locuri sfinte, aşa cum sunt teritoriile Arafat şi Muzdalifah, reprezintă locaţiile în care cuvântul lui Dumnezeu a fost revelat umanităţii prin intermediul profetului Mohamed. Pelerinii se plimbă în aceste zile pe ruta Mina – Arafat – Muzdalifah. Distanţele dintre aceste locaţii nu sunt foarte mari, ele putând fi parcurse în câteva ore.

Scandal cu palestinienii

Pentru prima dată de la războiul din 1973, nici un palestinian din Gaza nu va merge în acest an în călătoria sacră  la Mecca, din cauza unei lupte ce are în centru legitimitatea Autorităţii Palestiniene.

Arabia Saudită, pe teritoriul căreia se află locurile sfinte ale musulmanilor, a cerut o listă cu pelerinii ce vor veni din teritoriile palestiniene.

Luptele interne pentru putere dintre Hamas şi Autoritatea Palestiniană au năruit însă planurile pelerinilor. Astfel, Hamas a organizat opt puncte de control pe drumul către Egipt şi a blocat pelerinii care se aflau pe lista Autorităţii Palestiniene, dar nu şi pe lista lor.

„Nici măcar israelienii nu au îndrăznit vreodată să ne oprească să ne facem datoria de musulmani”, s-au plâns cei opriţi la graniţă. Unii dintre ei au fost chiar bătuţi cu bâte, pentru a se întoarce din drum, iar cei care au refuzat au fost închişi.

„Nu există nici o şansă pentru a ajunge la un compromis”, a declarat un oficial Hamas. Acesta nu a reuşit însă să explice cum se face că o grupare musulmană interzice unor musulmani să îşi facă datoria faţă de Allah.

„Oricine interzice unui musulman să facă pelerinajul sfânt comite o crimă abominabilă”, a fost reacţia clericului egiptean Mohammed Tantawi. Singurii care suferă însă sunt credincioşii musulmani. 

„Pelerinajul a ajuns o afacere”

Osman Aziz, imamul musulmanilor din Bucureşti, deplânge mercantilismul care a reuşit să subjuge cel de-al cincilea pilon al Islamului.

Astfel, locurile limitate pentru pelerinaj sunt vândute, acest lucru având loc însă nu doar în România, ci în toate statele lumii. „În 1976 am fost printre cei care au redeschis drumul pelerinilor români către Mecca”, ne-a declarat Osman Aziz.

Imamul a reuşit astfel să reia tradiţia musulmanilor români, întreruptă de regimul comunist. „Am mers în Kuweit, iar de acolo gazdele m-au ajutat să ajung la Mecca”, rememorează liderul religios, cu emoţie.

Osman Aziz ne-a declarat că niciun musulman bucureştean nu a plecat anul acesta la Mecca, ci doar musulmani străini care au afaceri aici şi care şi-au permis această călătorie. Osman Aziz ne explică ce reprezintă în lumea islamică o invitaţie la Mecca.

„În 1997 am ajuns până în Arabia Saudită, fără niciun fel de viză, doar cu invitaţia la pelerinaj”, dezvăluie Osman Aziz. Din România au plecat în acest an 27 de pelerini, cu vârste cuprinse între 27 şi 80 de ani, declara în urmă cu câteva zile muftiul Murat Iusuf. O călătorie din România la Mecca poate costa între 1.400 şi 400 de euro.