Netanyahu avertizează opoziția împotriva anarhiei, în urma revoltelor de la Tel Aviv
0Premierul Israelului a spus că în țara sa situația nu va fi adusă până la acțiuni de încălcare a legii și la violență.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avut miercuri seară o alocuțiune televizată specială către cetățenii țării, după ziua revoltelor de la protestele opoziției de la Tel Aviv. În discursul său, care a fost difuzat la televiziunea israeliană, el le-a spus oponenților săi politici că este inacceptabil să conducă țara pe calea anarhiei și a violenței.
„Cetăţeni ai Israelului, dreptul de a demonstra este o valoare democratică fundamentală, dar libertatea de a demonstra nu dă libertatea de a paraliza ţara”, a spus el.
Netanyahu a remarcat că printre israelieni există atât susținători, cât și oponenți ai reformei sistemului judiciar, care a provocat chiar protestele care s-au transformat în revolte la 1 martie. "Totuși, într-o democrație există reguli clare pentru dezbatere. Există linii roșii care nu pot fi depășite, oricât de profundă, amară și emoționantă ar fi această dispută. O linie roșie clară și clară este că violența și anarhia sunt absolut interzise, ", a spus premierul...
El a comparat acțiunile protestatarilor cu evenimentele din satul palestinian Huwara din Cisiordania, unde pe 26 februarie coloniștii evrei s-au revoltat și au incendiat ca răspuns la uciderea a doi israelieni de către radicalii palestinieni. "Le-am spus delincvenților [din Huvar] că nu vom tolera o situație în care fiecare face ce vrea. Nu vom tolera violența. Nu vom tolera insultarea polițiștilor. Nu vom tolera blocarea autostrăzii. Noi. nu vom permite încălcarea legii și violența nicăieri”, a subliniat șeful guvernului, îndemnând toate părțile să rămână calme și exprimându-și speranța că în curând toată lumea va putea stabili un dialog.
Proteste în Israel
La 1 martie, opoziția israeliană a organizat o serie de proteste de diferite dimensiuni în multe orașe ale țării. După cum a raportat Times of Israel, încă de dimineață, manifestanții au început să picheteze școli, încercând să blocheze traficul pe autostrăzi.
La Tel Aviv, opoziţia a organizat o mare procesiune, după care un grup de manifestanţi a pătruns într-o porţiune a autostrăzii din estul oraşului, blocând traficul. Ca urmare, au izbucnit ciocniri, poliția a dispersat mulțimea folosind echipamente speciale, inclusiv grenade asurzitoare. Ca urmare, cel puțin 11 persoane au fost rănite, iar 39 de manifestanți au fost reținuți.
Protestele în masă ale opoziției împotriva cabinetului lui Netanyahu, care a depus jurământul la sfârșitul anului 2022, au loc de la începutul lunii ianuarie. Motivul protestelor a fost proiectul de reformă judiciară propus de noul guvern, care presupune, în special, limitarea competențelor Curții Supreme și acordarea controlului cabinetului asupra selecției judecătorilor.
Potrivit opoziției, această reformă subminează fundamentele democratice ale statului. Netanyahu insistă că guvernul său a fost format în urma alegerilor democratice și va duce la îndeplinire programul pentru care au votat majoritatea alegătorilor, în ciuda retoricii de confruntare a opoziției.