Oficiali israelieni şi palestinieni s-au angajat să ia măsuri de „creştere a încrederii“ pentru a preveni „noi violenţe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficiali israelieni şi palestinieni s-au angajat duminică să ia măsuri de "creştere a încrederii reciproce" şi "reglementare a problemelor prin dialog direct", în finalul unei reuniuni desfăşurate în Iordania şi care s-a desfăşurat pe fondul unei intensificări a violenţelor între cele două părţi, relatează AFP.

FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

În comunicatul publicat după întâlnirea de la Aqaba - prima după mai mulţi ani şi la care au asistat de asemenea oficiali americani, iordanieni şi egipteni -, delegaţii israelieni şi palestinieni au afirmat că vor conlucra strâns pentru a preveni "noi violenţe" şi au "reafirmat necesitatea angajamentului de dezescaladare în teren".

Israelul şi Autoritatea palestiniană "şi-au confirmat angajamentul comun de a se ocupa imediat de încetarea măsurilor unilaterale pentru o perioadă de 3-6 luni", potrivit comunicatului, ceea ce "cuprinde angajamentul Israelului de a pune capăt discuţiilor privind noi unităţi de colonizare timp de patru luni şi de a opri autorizarea de noi aşezări timp de şase luni".

Preşedintele american Joe Biden a mulţumit regelui Abdullah al Iordaniei pentru "organizarea acestei reuniuni istorice", a reacţionat într-o declaraţie consilierul SUA pentru securitate naţională Jake Sullivan, menţionând că întâlnirea "a fost un punct de plecare şi sunt multe de făcut în săptămânile şi lunile următoare pentru a construi un viitor stabil şi prosper pentru israelieni şi palestinieni".

Ministrul israelian al finanţelor, Bezalel Smotrich, care are responsabilităţi şi în privinţa coloniilor evreieşti din Cisiordania, a anunţat însă imediat că nu va da curs unui astfel de acord.

"N-am idee despre ce au discutat sau nu în Iordania, dar ştiu un lucru: nu va exista o îngheţare a construirii şi dezvoltării în colonii, nici o singură zi (sub autoritatea mea)", a asigurat acesta pe Twitter.

Mişcarea Hamas, la putere în Fâşia Gaza, a calificat în ce o priveşte reuniunea drept "fără sens" şi a condamnat participarea Autorităţii naţionale palestiniene, la putere în Cisiordania.

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite