Localitate din Cisiordania, atacată de colonişti israelieni

0
Publicat:

Locuitorii oraşului palestinian Huwara, din Cisiordania ocupată, au descoperit luni pagubele unui atac comis de colonişti israelieni după uciderea a doi dintre ei de către palestinieni consideraţi terorişti de autorităţile de la Tel Aviv, relatează AFP.

Peste 100 de mașini au fost avariate FotoTwitter
Peste 100 de mașini au fost avariate FotoTwitter

Autorităţile israeliene au făcut apel la colonişti să dea dovadă de calm după acest nou episod de violenţe ceea ce reprezintp o raritate. Noile violențe intervin într-un moment în care conflictul israeliano-palestinian cunoaşte deja o escaladare şi în care responsabilii celor două părţi s-au angajat, în cadrul unei reuniuni de duminică din Iordania, „să prevină orice nouă violenţă".

Duminică seară, zeci de colonişti israelieni au intrat în Huwara, orăşel din nordul Cisiordaniei ocupate unde tensiunile sunt frecvente. Ei au aruncat cu pietre în locuinţele palestiniene, au incendiat clădiri, pubele şi maşini, a constatat un jurnalist al AFP.

Luni dimineaţă, o groapă de gunoi din localitate semăna cu un cimitir de maşini, cu zeci de vehicule arse din care nu au mai rămas decât carcasele, conform Agerpres.

„Au ars tot ce au găsit", a declarat pentru AFP un locuitor, Kamal Odeh. „Au incendiat peste 20 de clădiri, între care magazine, case. Nici măcar arborii nu au fost scutiţi", a adăugat el.

Nu au existat arestări până acum, a declarat armata pentru AFP. Aceasta a anunţat anterior că a evacuat zeci de palestinieni din casele lor ameninţate de incendii la Huwara.

Potrivit lui Wajeh Odeh, membru al municipalităţii, peste 100 de maşini au fost incendiate şi 30 de case arse sau avariate.

Aceste evenimente intervin după ce doi colonişti israelieni au fost împuşcaţi mortal duminică în timp ce se deplasau cu maşina în apropiere de Huwara, ceea ce guvernul a calificat drept „atentat terorist palestinian". Apoi, în cursul serii, un palestinian a fost împuşcat mortal în timp ce forţele israeliene şi colonişti au intrat în Zaatara, un alt sat în apropiere de Nablus.

„Vă cer, chiar dacă sângele este încă cald şi spiritele încinse, să nu vă faceţi dreptate voi înşivă, ci şi să lăsaţi forţele de securitate să-şi îndeplinească misiunea", a declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu, într-o înregistrare video difuzată de biroul său.

Netanyahu este din decembrie în fruntea unuia dintre guvernele cele mai de dreapta din istoria Israelului, care numără mai mulţi miniştri care sunt ei înşişi colonişti în Cisiordania.

Într-un comunicat publicat luni, primarii din colonii au făcut apel la locuitori să lase armata israeliană "să învingă". „Nu trebuie să-ţi faci dreptate singur", au scris ei, făcând apel la autorităţi să desfăşoare "o operaţiune militară de descurajare".

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a acuzat Israelul că „protejează actele teroriste comise de colonişti" în această zonă din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de statul evreu din 1967.

Armata israeliană a înmulţit de aproape un an operaţiunile prezentate drept "antiteroriste" în nordul Cisiordaniei.

Miercuri, 11 palestinieni au fost ucişi la Nablus în incursiunea militară cea mai sângeroasă efectuată de armata israeliană în Cisiordania cel puţin din 2005.

De la începutul anului, conflictul israeliano-palestinian a costat viaţa a 63 de palestinieni, între care membri ai grupurilor armate şi civili printre care şi minori, respectiv a unsprezece civili - între care trei minori şi colonişti israelieni - şi a unui poliţist israelian şi a unei ucrainence, potrivit unui bilanţ al AFP pornind de la surse oficiale israeliene şi palestiniene.

În cadrul unei reuniuni de duminică de la Aqaba, în Iordania, înalţi responsabili de securitate israelieni şi palestinieni "au reafirmat necesitatea de a se angaja în dezescaladare pe teren şi de a preveni orice nouă violenţă".

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a salutat reuniunea de la Aqaba, subliniind în acelaşi timp "că va fi multă muncă de făcut în săptămânile şi lunile care urmează, pentru a construi un viitor stabil şi prosper atât pentru israelieni, cât şi pentru palestinieni".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite