Muzica a fost interzisă în partea de nord a statului Mali
0Partea de nord a statului Mali a fost ocupată de militanţi şi de extremişti islamici care implementează sistemul legilor Sharia, potrivit căruia interpretările muzicale în această zonă sunt interzise.
Din punct de vedere muzical, Mali este unul dintre cele mai bogate locuri de pe pământ. De aici provin chitaristul Ali Farka Toure, muzicienii Salif Keita şi Oumou Sangare, cântăreţul şi compozitorul Habib Koite şi formaţia tuaregă Tinariwen, informează „Public Radio International“.
Însă, de la mijlocul lunii august muzica a încetat în partea de nord a ţării. Extremiştii islamici ce controlează cea mai mare parte a regiunii deşertice a statului Mali au interzis toate genurile de muzica, cu excepţia muzicii religioase din Coran.
Extremiştii au declarat că pun în aplicare codul islamic a cunoscut sub denumirea de Sharia. Regula a intrat în vigoare luni după lovitura de stat militară din Mali ce a destabilizat guvernul, lăsând militanţii şi grupurile islamice severe să controleze partea de nord.
Jurnalista independentă Rose Skelton a fost recent în partea de sud a statului Mali, şi a declarat, pentru publicaţia „The Independent“ că instrumentele muzicienilor din partea de nord au fost arse şi aceştia vor fi nevoiţi să cânte pe ascuns.
Solista Khaira Arby a fost nevoită să-şi părăsească casa din Timbuktu. Arby i-a mărturisit jurnalistei că nu are unde să meargă şi, în plus, nu poate să interpreteze pentru că toate instrumentele sale au rămas acasă.
„Există acolo un adevăratul simţ al muzicii, care este strangulat“, a încheiat Skelton.