ISIS-K, gruparea teroristă care ameninţă evacuările din Afganistan. Biden: „Caută să atace forţele americane şi aliate, precum şi civili nevinovaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock

Statele Unite şi alţi parteneri occidentali sunt în alertă din cauza Statului Islamic, având semnale tot mai multe că filiala locală a acestei reţele teroriste pregăteşte atentate la Kabul.

Washingtonul şi Berlinul au anunţat deja că au sporit măsurile de securitate pe fondul primirii unor semnale că Statul Islamic plănuieşte atacuri teroriste la Kabul. În cadrul intervenţiei sale la reuniunea G7 pe tema Afganistanului, preşedintele american Joe Biden a făcut declaraţii specifice pe acest subiect.

„Fiecare zi de operaţiuni înseamnă un risc suplimentar pentru trupele noastre, începând cu riscul grav şi în creştere al unui atac” din partea filialei locale a Statului Islamic, a declarat liderul de la Casa Albă.

Statul Islamic, „un inamic jurat al talibanilor, caută să vizeze aeroportul şi să atace forţele americane şi aliate, precum şi civili nevinovaţi”, a precizat el în faţa omologilor săi din G7.

La începutul săptămânii, armata germana se declara îngrijorată de riscul crescut al unor atacuri sinucigaşe la Kabul din partea Statului Islamic.

Avem semnale, atât din partea unor surse din partea SUA, dar şi din informaţiile noastre, că în oraş vin din ce în ce mai mulţi atacatori sinucigaşi”, a spus generalul Eberhard Zorn.

Acest lucru a dus la întărirea măsurilor de precauţie. Sâmbătă, Ambsada Statelor Unite în Afganistan a emis o alertă de securitate prin care îşi sfătuia cetăţenii să evite drumul spre aeroport şi zona porţilor, întrucât acestea nu sunt securizate de militarii americani.

„Ameninţarea este reală, acută şi persistentă şi ne concentrăm asupra ei cu toate uneltele din arsenalul nostru”, a recunoscut atunci Jake Sullivan, consilierul lui Biden pentru Securitate Naţională.

Oficiali din domeniul apărării au admis la rândul lor faptul că îngrijorările privind atacurile Statului Islamic au constituit unele din motivele emiterii alertei de securitate.

Conform New York Times, avertismente de securitate au fost lansate zilnic săptămâna trecută, dar abia de vineri acestea au devenit mai puternice. ameninţările s-ar referi la atacuri cu rachete asupra avioanelor de transport, camioane-capcană sau terorişti sinucigaşi înfiltraţi în mulţimile de lângă aeroport, precizează ziarul american, care citează surse apropiate dosarului.

Temerile au apărut mai ales pe fondul survenirii unor informaţii că talibanii au eliberat jihadişti ai Statului Islamic din închisori, deşi cele două tabere sunt rivale. Talibanii susţin la rândul lor că l-au executat pe un lider grupării, pe care l-ar fi găsit într-o închisoare din Kabul.

O grupare „activă şi periculoasă”

Într-un raport publicat în iunie, ONU afirmă că ISIS-K, filiala Statului Islamic în Afganistan, a comis 77 de atentate în acest an, faţă de 21 în 2020.

Deşi ISIS-K, înfiinţată în 2015, a avut de suferit în privinţa obţinerii de fonduri şi recrutării din cauza pierderilor teritoriale din ultimul timp, totuşi gruparea rămâne „activă şi periculoasă”, avertizează ONU.

Este implantată mai ales în Kunar (nord-est) şi Nangarhar (est) şi numără între 1.500 şi 2.000 de luptători care acţionează în „celule”.

Liderul ei este Shahab al-Muhajir, iar acesta încearcă să recruteze din rândurile talibanilor şi altor miliţii locale.

Douglas London, fost şef pentru operaţiuni contrateroriste ale CIA în regiune, este de părere că ameninţarea din partea ISIS-K a crescut din pricina vidului de putere apărut pe fondul prăbuşirii guvernului afgan.

„Au motive întemeiate de îngrijorare, chiar dacă ISIS-K are dificultăţi după presiunile la care l-am supus. Totuşi, ei şi-au menţinut capacitatea de a efectua operaţiuni teroriste în Kabul. Majoritatea atacurilor au fost extrem de crude, fiind îndreptate asupra spitalelor şi maternităţilor”, a declarat oficialul CIA.

Pe 8 mai, ISIS-K a lăsat un camion-capcană lângă poarta unei şcoli de fete din minoritatea şiită hazara din Kabul, ucigând 68 de persoane şi rănind altele peste 165, majoritatea eleve. În 2020, ISIS-K a atacat o maternitate hazara, omorând 24 de persoane - mame, nou-născuţi şi un membru al personalului medical.

Cine este ISIS-K

Numele „K” vine de la regiunea istorică Khorasan (Imperiul Sasanid preislamic), care se întindea între nord-estul Iranulului, sudul Turkmenistanului şi nordul Afganistanului şi înseamnă „Tărâmul Soarelui”.

ISIS-K este un afiliat ISIS în ţările Asia sudică şi centrală şi este un grup cu un fanatism ridicat. Potrivit informaţiilor obţinute de la agenţiile de spionaj americane, luptătorii din munţi supravieţuiesc cu seminţe de pin, deşi ar putea profita din comerţul cu opiu.

Potrivit lui London, ISIS-K a pornit din Afganistan şi porţiuni din Pakistan, cu membri din mai multe triburi provenite din zona transfrontalieră din nord-est.

„Aceşti indivizi nu se consideră cu adevărat nici afgani, nici pakistanezi”.

Mulţi dintre luptătorii ISIS-K provin din grupuri extremiste pakistaneze precum Tehrik-E Taliban (TTP şi Lashkar-e-Jhangvi (LJ), în timp ce alţii vin din rândurile talibanilor.

Oficialii de informaţii americani au explicat pentru CNN că printre membrii ISIS-K se află „un număr mic de jihadişti veterani din Siria, dar şi terorişti din alte ţări”, iar SUA au putut identifica între 10 ş 15 membri de vârf din Afganistan.