Iranul este gata să reia tratativele în dosarul nuclear, arată AIEA: „Am avut un proces relativ tergiversat”

0
Publicat:

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat marţi că Iranul pare mai dispus să colaboreze mai semnificativ cu instituţia respectivă după discuţii purtate la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Capacitatea Iranului de a deţine arme nucleare a ridicat îngrijorări și în trecut. FOTO ilustrativ

Rafael Grossi a discutat cu ministrul iranian de externe Abbas Araqchi, unul din cei mai importanţi arhitecţi ai acordului din 2015 care a limitat capacitatea Iranului de a îmbogăţi uraniul, în schimbul ridicării sancţiunilor occidentale, informează Reuters, citată de Agerpres.

Șeful AIEA a constatat din partea Iranului „o disponibilitate explicită de a colabora din nou cu noi” și a adăugat că speră să facă o vizită la Teheran în octombrie, pentru a se întâlni cu preşedintele iranian Masoud Pezeshkian.

În dosarul nuclear iranian, eforturile diplomatice sunt momentan blocate după alegerile prezidenţiale din Iran şi înaintea celor din SUA, din 5 noiembrie, dar oficiali iranieni şi europeni s-au întâlnit la New York pentru a-şi testa reciproc intenţiile de reducere a tensiunilor.

Dincolo de programul nuclear, Iranul este implicat de partea Rusiei şi în criza din Ucraina, precum şi în conflictul dintre Israel şi grupările Hamas din Gaza şi Hezbollah din Israel.

„Aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu ceilalţi parteneri ai lor”

Grossi a declarat că doreşte să facă rapid progrese reale către reluarea discuţiilor tehnice cu Iranul.

„Desigur, acum trebuie să dăm conţinut şi substanţă, deoarece nu începem de la zero. Am avut un proces relativ tergiversat, fără replici la întrebările noastre”, a spus el, adăugând că „trebuie să calibrăm alături de ei (de iranieni - n. r.) modul în care trecem peste această perioadă în care aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu ceilalţi parteneri ai lor, începând cu Statele Unite”.

Fostul preşedinte american Donald Trump, care candidează pentru un nou mandat la Casa Albă, a fost cel care a retras unilateral SUA din acordul din 2015, ceea ce a determinat Iranul să îşi reia operaţiunile de îmbogăţire a uraniului.

Programul nuclear iranian a avansat

Rapoartele AIEA arată că, până la sfârşitul trimestrului trecut, Iranul a încheiat instalarea a încă opt unităţi de centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului, cunoscute sub numele de „cascade”, la uzina din Fordow, însă nu le-a pus încă în funcţiune. La instalaţia din Natanz, unde uraniul este îmbogăţit până la 5%, au pornit încă 15 cascade de model avansat.

Potrivit rapoartelor trimestriale ale Agenţiei, consultate de Reuters în 29 august, rezoluţiile AIEA prin care se cere Teheranului să coopereze cu ancheta privind urme de uraniu şi să permită din nou accesul inspectorilor nu au produs schimbări semnificative.

Potrivit lui Grossi, „Iranul a menţinut un ritm constant, fără a accelera prea mult, dar continuă" concentrarea uraniului.

Cu privire la perspectivele reluării tratativelor, directorul a spus că pregătirile trebuie să înceapă acum, în special pentru ca AIEA să afle clar ce activităţi a desfăşurat Iranul după ce şi-a redus cooperarea cu agenţia. El a apreciat că „trebuie, sau ambiţia ar trebui să fie, să obţinem rezultate în mod diferit, fiindcă modul anterior pur şi simplu nu va mai fi posibil” şi a adăugat că prevede un rol mai activ al agenţiei.