Experții dezvăluie eroarea „aproape criminală” care „a provocat moartea atâtor persoane în accidentul aviatic din Coreea de Sud”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Destinul tragic a 179 din cei 181 de pasageri ai zborului Jeju Air, care a explodat la aterizarea pe aeroportul din Muan, Coreea de Sud, ar fi avut șanse să fie evitat spun experții.

Accident aviatic cu 179 de victime în Coreea de Sud FOTO:X /Nexta / Yonhap News

Expertul în siguranța aeriană, David Learmount, a punctat într-o declarație pentru Sky News că „momentul definitoriu” în cazul tragediei cu 179 de victime, din Coreea de Sud, a fost impactul cu zidul de beton din capătul pistei. 

Expertul a sugerat că, dacă zidul nu ar fi fost acolo, avionul ar fi lovit un gard, ar fi alunecat peste un drum și s-ar fi oprit probabil într-un câmp din apropiere. „Cred că toată lumea ar fi fost în viață... piloții ar fi suferit ceva daune trecând prin gardul de securitate sau ceva de genul acesta. Dar chiar bănuiesc că ar fi supraviețuit”, a explicat David Learmount.

„Nu doar că nu există nicio justificare (n. r. - pentru ca zidul s[ fie amplasat acolo), cred că este aproape de criminal să-l ai acolo”, a mai spus Learmount.

De ce era amplasat un zid de beton la capătul pistei se întreabă și analistul Geoffrey Thomas. 

Piloții companiilor aeriene au afirmat că avionul probabil a pierdut putere la cel puțin un motor și a suferit o defecțiune hidraulică după ce ar fi lovit o pasăre.

Ministrul adjunct al transporturilor din Coreea de Sud, Joo Jong-wan, a afirmat cu privire la existența zidului de beton la capătul pistei, că sunt și porțiuni tampon înainte de zid, potrivit The Independent. 

Experții au punctat că impactul cu o pasăre nu ar fi putut distruge trenul de aterizare, iar o aterizare de urgență pe o pistă mai lungă ar fi salvat poate mai mulți pasageri. 

Doar doi pasageri care se aflau în coada avionului au fost salvați. 

Drapelele sunt arborate luni, 30 decembrie, în bernă în Coreea de Sud pentru a onora memoria celor 179 de persoane decedate în cel mai grav accident aviatic din istoria ţării. Ţara a declarat o perioadă de doliu naţional de şapte zile, iar o anchetă este în curs pentru a stabili cauzele tragediei.