Cursa pentru Casa Albă antrenează întreaga planetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europenii, israelienii şi japonezii îi agreează pe democraţi, ruşii şi irakienii înclină către republicani După opt ani cu George Bush, "transformarea Americii" - devenită un fel de

Europenii, israelienii şi japonezii îi agreează pe democraţi, ruşii şi irakienii înclină către republicani

După opt ani cu George Bush, "transformarea Americii" - devenită un fel de mantra pentru candidaţii la Casa Albă — are rezonanţe pe toate meridianele. Politicienii şi oamenii de rând privesc competiţia cu o intensitate nemaiîntâlnită de la începutul erei Clinton, în 1992.

Deloc surprinzător, Obama este cel care a făcut cele mai multe valuri. În Europa însă, unii îl cred lipsit de experienţă. Susţinerea pentru Clinton este mai răspândită, la fel ca şi nostalgia pentru charisma soţului ei. Când scandalurile au zguduit Casa Albă locuită de Clinton, cei mai mulţi europeni au răspuns printr-o ridicare din umeri. "Nimeni în Europa nu a înţeles de ce americanii erau aşa de supăraţi.

Bill Clinton a fost mereu agreat în Europa", a declarat, pentru AP, Patrick Dunleavy, politolog la Şcoala de Economie din Londra. Aspiranţii republicani la Casa Albă nu sunt bine văzuţi pe vechiul continent. Mitt Romney şi Mike Huckabee sunt consideraţi "prea religioşi", iar John McCain, "prea bătrân".

"Der schwarze Kennedy" - simpatizat de germani

Germanii sunt înnebuniţi după Barack Obama, pe care îl numesc "Der schwarze Kennedy" - "JFK de culoare", scrie corespondentul AP la Berlin. "Este tânăr, încântător şi sexy!", exclamă ziarul de mare circulaţie "Bild". "Obama este acum proiecţia ideală a speranţelor şi aşteptărilor europenilor şi ale americanilor", spune Christian Hacke, profesor la Universitatea din Bonn.

Mass-media japoneză îi simpatizează atât pe Obama, cât şi pe contracandidata sa, pe care o numesc, simplu, "Hillary" şi consideră că ambii ar putea face istorie. Africanii îl preferă, cum este şi normal, pe Obama, care este de origine kenyană. Republicanii au şi ei adepţii lor. Saad al-Hadithi, analist politic din Bagdad, spune că republicanii sunt mai dedicaţi cauzei din Irak. "Democraţii, în special Hillary Clinton, cer retragerea trupelor dar nu oferă alternative", explică el. Liderii ruşi ţin tot cu republicanii, pe care îi consideră mai pragmatici, susţine Nkolai Petrov, analist la Centrul Carnegie din Moscova.

Kremlinul "nu îl vrea pe McCain"

Totuşi, spune el, Kremlinul "va fi foarte îngrijorat dacă McCain va câştiga", acesta fiind un critic dur al guvernului Putin.

Unii dintre ruşi sunt captivaţi de campania din SUA, datorită contrastului cu alegerile din Rusia, din martie, unde favoritul lui Putin este considerat deja învingător. Israelienii înclină către Hillary Clinton chiar dacă Obama i-a sprijinit în negocierile cu palestinienii. Motivul este experienţa acesteia şi susţinerea arătată de Bill Clinton statului evreu în timpul propriului mandat.

În contextual dezbaterii despre imigraţie, mexicanii au cele mai mari mize în alegerile din SUA. Preşedintele Felipe Calderon nu are însă o părere prea bună despre niciunul dintre candidaţi. "Se întrec pentru a vedea cine este mai dispreţuitor, mai macho şi mai antimexican", spune el.

Miza: Legitimitatea Americii în lume

"În era post-Bush, ideea de bază este limpede: oamenii din întrega lume sunt îngrijoraţi. Ei vor un preşedinte care să restabilească legitimitatea Americii în lume", a declarat Patrick Dunleavy, politolog la Şcoala de Economie din Londra.

"Cele mai multe state consideră că există o şansă reală de colaborare cu SUA. Imaginea Americii este cu adevărat în joc în acest moment. Nonamericanii îşi doresc la Casa Albă pe cineva care să poată restabili încrederea în SUA" , a declarat Julianne Smith, de la Centrul de Studii Strategice şi Internaţionale din Washington.

Mai multe pentru tine:
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Moment istoric pe Bega. Prima cursă după 1988 între Timișoara și Otelec. Vaporul cu 45 de pasageri a ajuns după trei ore
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO