Criza plantaţiilor de ceai omoară sute de indieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O anchetă realizată săptămâna trecută în zona West Bengal arată că cel puţin 700 de muncitori au murit de malnutriţie, după ce au fost concediaţi Scăderea consumului, micşorarea

O anchetă realizată săptămâna trecută în zona West Bengal arată că cel puţin 700 de muncitori au murit de malnutriţie, după ce au fost concediaţi

Scăderea consumului, micşorarea preţurilor şi creşterea costurilor de producţie au generat o criză profundă a plantaţiilor indiene de ceai, care erau în trecut simbolul rafinamentului şi al bogăţiei imperiale. Decăderea acestei industrii a creat adevărate drame în rândul lucrătorilor de la poalele Munţilor Himalaya, mulţi dintre ei ajungând să moară de foame sau din lipsă de medicamente.

O anchetă realizată săptămâna trecută în zona Jalpaiguri, o parte îndepărtată a statului West Bengal, la graniţa cu Butan, a descoperit că cel puţin 700 de muncitori au murit, în ultimul an, din cauza unor boli legate de malnutriţie, după ce şase plantaţii au fost închise. Investigaţiile făcute de Curtea supremă şi de asociaţiile lucrătorilor au arătat că muncitorii concediaţi nu au mai găsit de lucru, iar promisiunile legale privind locuinţele şi ajutorul material nu s-au materializat. Activiştii au spus că locuitorii acestor zone au sfârşit prin a căuta hrană în pădure pentru a-şi ţine familiile în viaţă. "Pentru cei care şi-au pierdut joburile nu există alternative şi, în final, ei mor din lipsă de hrană sau de medicamente", a declarat autorul raportului, Anuradha Talwar, consilier al Curţii supreme.

Lipsă de antidot pentru veninul de şarpe

Chiar şi cei care sunt încă angajaţi se descurcă greu, arată cercetarea, deoarece companiile sunt îndatorate. 22 de plantaţii datorează statului peste 360 milioane de rupii (4,5 milioane de lire sterline). În plus, şerpii de pe plantaţii reprezintă un risc al acestui tip de activitate, iar multe centre de sănătate nu au rezerve suficiente de ser folosit ca antidot pentru venin, după cum afirmă raportul.

"Situaţia tragică din anumite părţi ale Bengalului este o problemă cronică ce are nevoie de intervenţie guvernamentală, dar nu reflectă situaţia industriei indiene de ceai", a declarat Monojit Dasgupta, secretar general al asociaţiei indiene de ceai.

Legi nerespectate

India este cel mai mare producător şi consumator de ceai pe plan mondial, are legi care, teoretic, protejează cei 200.000 de lucrători rămaşi în această industrie. Totuşi, în practică, multe dintre aceste legi nu sunt respectate, se arată în raport.