Comunitatea unde nu există căsătorii şi nici cuvântul "tată" VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscută de mulţi ca Mosuo sau Na, comunitatea etnică chineză are aproape 40.000 de locuitori şi trăieşte la graniţa cu Tibetul. A fost desemnată ca fiind ultima comunitate matriarhală de pe pământ.

Multa lume a studiat-o, a expus-o in mai multe lucrari internaţionale şi a încercat să-i dea de cap.

În această comunitate, femeia face totul în gospodărie, iar rolul bărbaţilor este de a se odihni toată ziua pentru a-şi conserva forţa pentru vizitele din noapte, la femei. Mai nou, aceştia au fost desemnaţi să se ocupe de vite şi pescuit. Bărbaţii au voie să viziteze femeile doar noaptea târziu şi doar dacă femeia le dă încuviinţarea, iar dimineaţă pleacă la casele lor.

Având în vedere că în aceeaşi casă pot locui până la câteva generaţii (străbunică, bunică, părinţi, copii, nepoţi, mătuşi, nore, nepoate etc), femeia care este la vârsta împerecherii are amenajată o cameră specială pentru întâlnirile nocturne şi poate să primească câţi bărbaţi doreşte.

Beneficiile acestui mod de a trăi sunt multiple: pe lângă libertatea pe care le-o oferă celor doi, neimplicând lucruri materiale de împărţit, nu există nicio preferinţă asupra sexului copiilor, pentru că oricum aceştia vor rămâne în casa unde s-au născut până la moarte.

Cultura Mosuo are proprie religie, Daba, o variantă a buddhismului tibetan.