Video Zelenski solicită ajutorul Noii Zeelande pentru deminare și combaterea daunelor suferite de mediu VIDEO

0
Publicat:

  Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, miercuri, că daunele aduse mediului de războiul dezlănțuit de Rusia vor afecta milioane de persoane timp de ani de zile şi a solicitat Noii Zeelande să preia conducerea în diplomaţie pentru a ajuta la rezolvarea acestor probleme, relatează Reuters. 

Zelenski a solicitat ajutorul Noii Zeelande pentru deminare. FOTO Profimedia

Într-un discurs video adresat parlamentarilor din Noua Zeelandă, Zelenski a afirmat că bombardamentele ruseşti au contaminat apele şi pădurile, provocând moarte a mii de vieţuitoare şi a învinuit Rusia de săvârșirea unui ecocid, scrie Agerpres.

Zeci de râuri sunt poluate, sute de mine de cărbune sunt inundate, zeci dintre cele mai periculoase întreprinderi, inclusiv cele chimice, au fost distruse de atacurile ruseşti", a spus el. 

Toate acestea... vor avea un impact direct asupra a milioane de oameni", a spus el, referindu-se la scurgerile de substanţe chimice periculoase şi la generată de mine şi muniţie. 

Preşedintele ucrainean a cerut, totodată, comunităţii internaţionale sprijin pentru ca ţara sa să scape de mine şi alte dispozitive neexplodate, despre care a spus că sunt distribuite pe o suprafaţă echivalentă cu cea a Cambodgiei sau a Uruguayului, conform AFP. 

 „Până acum, 174.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean sunt contaminaţi cu mine sau alte dispozitive neexplodate", a spus preşedintele Zelenski.  

Şeful statului ucrainean a îndemnat Noua Zeelandă, un susţinător ferm al Kievului, să conducă eforturile la nivel ONU şi în alte instanţe pentru a restabili securitatea de mediu în Ucraina şi pentru deminare.  

Prim-ministrul Jacinda Ardern a anunţat un ajutor umanitar în valoare de 1,94 milioane de dolari şi l-a asigurat pe Volodimir Zelenski că războiul din Ucraina „nu este un război uitat".  

De la debutul războiului, Noua Zeelandă a sancţionat peste 1.200 de persoane şi entităţi ruseşti, a oferit asistenţă în valoare de aproape 40 de milioane de dolari şi a trimis circa 100 de soldaţi în Europa pentru a antrena soldaţi ucraineni. 

 „Sprijinul nostru pentru Ucraina nu este determinat de geografie. Nu este determinat de istorie, de legături diplomatice sau de relaţii", a spus Ardern. „Judecata noastră a fost una simplă: Ne-am pus întrebarea: Şi dacă ni se întâmpla nouă?".

 „Am auzit apelurile dumneavoastră pentru mai mult sprijin, în special în ceea ce priveşte impactul pe termen lung al războiului, mai ales asupra mediului", a declarat Jacinda Ardern. „Suntem alături de voi în încercarea de obţinere a păcii, dar vom fi alături şi când veţi reconstrui", a mai adăugat premierul neo-zeelandez.