Un fost ofiţer german este acuzat de autorităţile maghiare de crime de război
0Procurorii maghiari au pus sub acuzare un fost ofiţer nazist în vârstă de 98 de ani, pentru abuzuri asupra evreilor şi pentru că ar fi ordonat deportarea acestora în lagărele de exterminare naziste, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează „Associated Press“.
La scurtă vreme după ce autorităţile americane au descoperit că în Statele Unite trăia un fost comandat al unei unităţi naziste, Michael Karkoc, care ar fi incendiat sate în care se aflau femei şi copii, iată ca un alt fost reprezentat al regimului nazist a fost acuzat de crime de război.
Autorităţile maghiare îl acuză pe Laszlo Csatary, fost şef al unui lagăr de concentrare cu 12.000 de evrei din oraşul slovac Kosice, care la vremea respectivă făcea parte din Ungaria, că ar fi bătut şi abuzat evrei. Mai mult, el este acuzat că nu a permis realizarea unor orificii de aerisire în pereţii vagoanelor aglomerate cu care erau transportaţi evreii.
Fost nazist şi negustor cu obiecte de artă
„Prin acţiunile sale, Laszlo Csatary „a asistat intenţionat la execuţia şi la tortura ilegală asupra evreilor deportaţi din Kosice în lagărele de concentrare din teritoriile ocupate de germani”, se arată într-un comunicat al procurorilor.
Csatary, care a negat acuzaţiile, a mai fost reţinut de autorităţile maghiare în iulie 2012, după ce cazul său a fost făcut public de către Centrul Simon Wiesenthal, o organizaţie evreiască ce se preocupă de aducerea în justiţie a foştilor nazişti. Cazul a căpătat o importanţă specială din moment ce acuzaţiile presupun crime de război, a precizat purtătorul de cuvânt al autorităţilor maghiare, Bettina Bagoly, aşa că prima sesiune a acestui proces ar trebui să fie iniţiată în trei luni. De asemenea, Bagoly spune că a cerut instanţei să înăsprească condiţiile de arest la domiciliu impuse lui Csatary, care, în ultima vreme, cu îngăduinţa unui judecător, au devenit relaxate.
Laszlo Csatary în timp ce părăsea tribunalul din Budapesta FOTO Reuters
Laszlo Csatary a trăit decenii la rând în Canada, unde a lucrat ca negustor cu diverse obiecte de artă. A părăsit ţara în 1997, cu puţin timp înainte să fie chemat la audieri ce implicau aceleaşi acuzaţii de deportare a evreilor. Din acest motiv, cetăţenia canadiană i-a fost retrasă.
„Un bărbat înalt, chipeş, dar cu o inimă de piatră”
Edita Salamonova, o supravieţuitoare a Holocaustului, a cărei familie a fost ucisă la Auschwitz după deportarea din Kosice, spune că are foarte bine întipărită în minte imaginea lui Csatary, chiar şi după atâţia ani. „Parcă îl văd în faţa mea, un bărbat înalt, chipeş, dar cu o inimă de piatră”, spunea ea anul trecut.
Amintirile de la fabrica de cărămidă în care funcţiona lagărul, care acum nu mai există, sunt încă vii în memoria fostei prizoniere. Prezenţa lui Laszlo Csatary printre prizonieri implica o teamă constantă. Edita Salamonova spune că mereu păstra o distanţă considerabilă faţă de fostul nazist. „Trebuia să te ascunzi. Nu ştiai niciodată ce ţi se putea întâmpla în orice moment”, mai spunea Salamonova, care, după ce a trecut prin mai multe lagăre naziste, a ajuns în sfârşit acasă.
Deşi este de aşteptat ca Laszlo Csatary să fie judecat în Ungaria, acesta ar putea la fel de bine să fie extrădat în Slovacia, acolo unde a fost condamnat în lipsă, în anul 1948.