UE ia măsuri după ce Vladimir Putin a refuzat să se prezinte la discuțiile din Turcia. Anunțul cancelarului Merz

0
Publicat:

Uniunea Europeană va adopta un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în data de 20 mai, ca reacție la refuzul președintelui rus Vladimir Putin de a participa la discuții față în față cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat cancelarul german Friedrich Merz.

UE va adopta noile sancțiuni pe 20 mai, a anunțat Merz FOTO Arhivă

„Faptul că președintele Zelenski a călătorit totuși la Istanbul este un gest semnificativ de bunăvoință. Putin nu s-a prezentat – iar prin acest gest, s-a pus singur într-o poziție greșită”, a scris Merz pe platforma X.

„Un nou pachet de sancțiuni este pregătit. Îl vom adopta marți, la Bruxelles”, a adăugat liderul german.

Ambasadorii UE au convenit pe 14 mai asupra celui de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează în principal flota fantomă de petroliere utilizată pentru a ocoli restricțiile.

Potrivit unui oficial european de rang înalt, citat sub anonimat de Kyiv Independent, măsurile vizează aproape 200 de nave din flota fantomă a Rusiei, 30 de companii implicate în evitarea sancțiunilor și 75 de entități și persoane fizice legate de complexul militar-industrial rus.

Merz a mai declarat că activele rusești ar putea fi confiscate, dacă va exista un cadru legal care să permită acest lucru. „În prezent, această chestiune este clarificată”, a precizat el.

„Dacă vom găsi o bază juridică solidă pentru a mobiliza aceste fonduri, o vom face. Cu toate acestea, trebuie să fim conștienți de riscurile pe care un astfel de pas le presupune pentru piața financiară europeană”, a adăugat cancelarul.

UE și țările din Grupul celor Șapte (G7) dețin în prezent aproximativ 300 de miliarde de dolari în active rusești înghețate. Cea mai mare parte a fondurilor – aproximativ 198 de miliarde din rezervele Băncii Centrale a Rusiei – se află blocate în Belgia.

„Discutăm despre noi sancțiuni în sectorul energetic, în sectorul bancar, precum și despre noi măsuri legate de active și sancțiuni împotriva unor persoane”, a adăugat Merz.

Liderii europeni au fost până acum reticenți în ceea ce privește confiscarea activelor înghețate ale Rusiei, de teama că o astfel de măsură ar putea submina încrederea în euro și în sistemul bancar al UE.

Discuțiile directe de pace dintre Ucraina și Rusia, care erau programate să înceapă pe 15 mai, sunt așteptate acum să debuteze pe 16 mai, potrivit oficialilor ruși.

Moscova a anunțat că delegația sa va fi condusă de consilierul prezidențial și arhitectul propagandei, Vladimir Medinski.

Putin însuși nu va participa la negocieri, în ciuda apelurilor lansate de Zelenski și de mai mulți lideri internaționali pentru ca acesta să ia parte la discuțiile de pace din Istanbul.

Delegația rusă nu include niciun politician de rang înalt al Kremlinului, printre care ministrul de Externe Serghei Lavrov și consilierul prezidențial pe probleme de politică externă, Iuri Ușakov.

Ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, a descris pe 15 mai decizia lui Putin de a trimite la negocieri doar consilieri de rang inferior drept „o palmă peste față”.