Soldați ruși și-au dezvăluit poziția păcăliți de conturile false ale unor femei atractive

0
Publicat:

Hackerii ucraineni au creat conturi false ale unor femei atrăgătoare pentru a-i păcăli pe soldații ruși să-și dezvăluie poziția, conform Business Insider, care citează Financial Times

Hackerii au identificat soldați ruși aflați la o bază militară de lângă Melitopol Foto: AFP

Nikita Kniș, un IT-ist în vârstă de 30 de ani din Harkov, a declarat pentru Financial Times că atunci, când Rusia și-a lansat invazia asupra Ucrainei, la sfârșitul lunii februarie, a vrut să își folosească abilitățile de hacker pentru a-și ajuta țara.

El a recrutat și alți hackeri și au fondat un grup numit „Hackyourmom” care acum include 30 de persoane din întreaga țară.

Potrivit lui, luna trecută au reușit să-i păcălească pe soldați ruși din Melitopol creând conturi false, ale unor femei atractive, pe mai multe platforme de socializare, inclusiv Telegram.

Hackerii au reușit să-i găsească pe soldați ruși și, în cele din urmă, să-i convingă să le trimită fotografii cu ei pe front, a declarat Kniș pentru FT.

Rușii, vor mereu să ....- (întrețină relații intime). Ei trimit multe prostii fetelor pentru a dovedi că sunt războinici”, afirmă Kniș.

Odată ce soldații ruși le-au trimis fotografii, hackerii au putut să identifice că au fost făcute într-o bază militară rusă din apropierea Melitopolului ocupat, din sudul Ucrainei.

Ei au transmis informațiile armatei ucrainene, iar câteva zile mai târziu baza a fost atacată, a declarat Kniș.

Primul meu gând a fost: sunt eficace, îmi pot ajuta țara. Atunci mi-am dat seama că vreau să fac mai multe din acestea, să găsesc mai multe baze, din nou și din nou”, a declarat și Maxim, un alt membru al grupului de hackeri.

De altfel pe 28 august, armata ucraineană a atacat una dintre cele mai mari baze militare ale trupelor ruse de pe teritoriul uzinei Avtocolorlit din Melitopol, a declarat primarul Melitopolului, Ivan Fedorov. Nu se cunoaște încă dacă acest atac are legătură cu afirmațiile hackerilor, oficialii ucraineni refuzând să discute despre rolurile acestora în atacul asupra acelei baze militare.

Invazia Ucrainei de către Rusia a provocat un război cibernetic fără precedent, hackerii din ambele părți lansând atacuri.

La începutul invaziei, ministrul ucrainean al Digitalizării le-a cerut civililor cu „talente digitale” să se alăture „armatei IT” a țării.

În timpul sărbătorilor militare de Ziua Victoriei din 9 mai, principalele canale de televiziune rusești au fost piratate pentru a afișa mesaje împotriva războiului.

Kniș a declarat pentru FT că echipa sa a participat la alte atacuri cibernetice, inclusiv la asupra unor baze de date rusești pentru a afla informații despre militarii ruși și a atacat posturile de televiziune rusești pentru a difuza clipuri de știri despre victimele civile ucrainene.

„Pentru mine, asta a fost ca o luptă”, a spus Kniș pentru FT. „Fără bani, fără software genial și chiar fără hack-uri strălucitoare – poți folosi fraudatori, rețeaua întunecată împotriva inamicului tău.”