Schimbi legile UE cu un milion de semnături

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetăţenii UE care pot iniţia o propunere legislativă trebuie să aibă drept de vot

UE au dreptul, de la 1 aprilie, să iniţieze propuneri legislative. Trebuie să adune un milion de semnături din cel puţin şapte state membre.

Fără centrale nucleare în UE, asigurarea salariului minim garantat, recunoaştearea calificărilor profesionale, libertatea internetului şi tratatul ACTA, şedinţe ale euroaleşilor doar la Bruxelles, nu şi la Strasbourg sunt doar câteva dintre subiectele care ar putea aduna semnăturile cetăţenilor din mai multe state membre pentru a determina Comisia Europeană (CE) să facă ori o propunere legislativă, ori să schimbe regulile care există în prezent. Iniţiativa cetăţenească europeană, care a intrat în vigoare de la 1 aprilie, va permite unui număr de un milion de cetăţeni din cel puţin un sfert din statele membre ale UE (şapte) să ceară CE să prezinte propuneri legislative într-un domeniu sau altul.

Fără modificarea tratatelor UE

Organizatorii unei iniţiative cetăţeneşti (care trebuie să constituie un comitet format din cel puţin 7 cetăţeni ai UE care îşi au reşedinţa în cel puţin şapte ţări diferite) vor avea la dispoziţie un an pentru a câştiga sprijinul necesar. Semnăturile trebuie autentificate de autorităţile competente din fiecare stat membru. Un comitet nu poate fi constituit de o organizaţie, dar acestea pot susţine o cauză.

Semnăturile trebuie să provină de la cetăţeni cu drept de vot: care au împlinit 18 ani (sau 16, în cazul Austriei). Iniţiativa trebuie să vizeze un subiect legat de UE, de competenţa CE, mai puţin o modificare a tratatelor Uniunii, dar nu poate avea un caracter „abuziv, frivol sau ofensator", explică europarl.eu.  Iniţiativa poate fi înregistrată în oricare dintre cele 23 de limbi oficiale ale UE. Ea trebuie să conţină câteva elemente de bază: titlul, un scurt rezumat al temei abordate, o trimitere la tratatele UE, datele de contact.

De câte semnături e nevoie din fiecare ţară

CE trebuie să răspundă în termen de două luni pentru a-i informa pe semnatari dacă are competenţă în ceea ce priveşte subiectul invocat de aceştia. Iniţiativ cetăţenilor a va fi publicată în registrul online. După acest moment se poate trece la adunarea semnăturilor pe hârtie sau online. CE va asigura gratuit programe informatice pentru culegerea de semnături online.  Pentru ca iniţiativa cetăţenilor să fie validă este nevoie de un număr minim de semnături în fiecare ţară (se înmulţeşte numărul eurodeputaţilor aleşi din fiecare ţară cu 750). De exemplu, în cazul României, numărul minim de semnături este de 24.750, în cazul Germaniei de 74.250.

Cum e în românia

În ţara noastră, iniţiativa legislativă aparţine Guvernului, parlamentarilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot, care trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, se arată în Constituţia României. 

Ce puteri dă cetăţeanului dreptul la iniţiativă

Puterea cetăţenilor de a cere Comisiei Europene să iniţieze un proiect de lege prin intermediul celor un milion de semnături va fi astfel egală cu puterile Consiliului de miniştri şi Parlamentului European. Iniţiativa intră în vigoare la aproape zece ani de când a fost propusă.

„Adevăraţii beneficiari ai acestei proceduri vor fi cetăţenii obişnuiţi care nu ajung să se facă auziţi în Europa de astăzi, cum ar fi studenţii Erasmus care descoperă că recunoaşterea reciprocă a diplomelor încă nu funcţionează în UE, cei care lucrează peste graniţe şi care devin victime ale dublei impozitări, cetăţenii «pionieri» ai cauzei europene, care trăiesc, se căsătoresc şi lucrează într-un stat membru diferit de cel de origine şi care se lovesc de nenumărate tracasări în viaţa de zi cu zi. Se deschide astfel o adevărată «cutie de idei noi»", a declarat Alain Lamassoure (PPE, Franţa), coraportor al dosarului Iniţiativei Cetăţeneşti în Parlamentul European.

„ştiu cazuri în care semnături şi iniţiative au schimbat o întreagă situaţie politică", a spus preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, citat de europarl.eu, la lansarea iniţiativei cetăţeneşti. „Cetăţenii pot introduce direct în procesul legislativ lucruri pe care le consideră importante", a adăugat şeful PE. El a fost întrebat de riscul ca anumite grupuri de interese economice să poată folosi acest „instrument".  „Trebuie să ne asigurăm că totul se face transparent. Se va vedea uşor dacă sunt la mijloc interese economice", a adăugat Schulz.