Scandalul „dieselgate” continuă. Patru foști directori Volkswagen au fost condamnați, iar alte 31 de persoane sunt încă cercetate
0Patru foști manageri ai Volkswagen au fost condamnați în Germania pentru fraudă în scandalul emisiilor „dieselgate”, care a zguduit industria auto începând cu 2015.
Patru foști directori ai constructorului auto Volkswagen au fost condamnați de o instanță din orașul german Braunschweig, în cadrul procesului legat de scandalul manipulării testelor de emisii, cunoscut drept „dieselgate”. Cea mai mare pedeapsă este de patru ani și șase luni de închisoare, iar două dintre sentințe sunt cu suspendare, relatează The Guardian.
Printre cei condamnați se află fostul director de dezvoltare Heinz-Jakob Neusser, care a primit o pedeapsă de un an și trei luni cu suspendare. Un alt fost responsabil, Hanno J., care a condus divizia de electronică de acționare, a fost condamnat la doi ani și șapte luni de închisoare cu executare.
Jens H., fost responsabil de dezvoltarea motoarelor diesel, a primit cea mai dură pedeapsă, patru ani și jumătate de detenție. Al patrulea inculpat a fost condamnat la un an și zece luni cu suspendare. Toți cei patru au dreptul de a face apel.
Ce este „dieselgate”
Scandalul a izbucnit în 2015, când Agenția pentru Protecția Mediului din SUA a acuzat Volkswagen că a instalat un software care falsifica rezultatele testelor de emisii, pentru că, în realitate, automobilele diesel depășeau semnificativ limitele legale de poluare în condiții reale de trafic.
Grupul Volkswagen a fost obligat să plătească peste 33 de miliarde de dolari în amenzi și compensații. În SUA, mai mulți directori au fost condamnați, iar fostul șef al diviziei Audi, Rupert Stadler, a primit o pedeapsă cu suspendare de 21 de luni și o amendă de 1,1 milioane de euro.
Procesul celor patru condamnați a început în 2021, iar inițial urma să-l includă și pe fostul director general Martin Winterkorn, însă, din cauza stării sale de sănătate, procedura împotriva acestuia a fost suspendată, iar o eventuală judecată rămâne incertă.
Autoritățile germane mai investighează încă 31 de persoane în acest dosar.
Între paralel, constructorul auto Volkswagen încearcă să reducă efectele provocate de lovitura de imagine pe care a suferit-o și să convingă investitorii că astfel de practici țin de trecut. Grupul a transmis că aceste proceduri vizează doar persoane fizice și nu afectează direct litigiile civile în curs în care compania este parte.
„Procedurile de la tribunalul din Braunschweig sunt îndreptate împotriva unor persoane fizice şi„nu au avut un impact semnificativ asupra cazurilor civile în care compania Volkswagen este parte”, au transmis reprezentanţii VW.